2010. u prodaji
0

Ne očekujte samokritiku u Bushovim memoarima

Sarajevo-x.com
Jedan od najnepopularnijih političara današnjice, bivši američki predsjednik George W. Bush piše memoare o svom životu, saznaje AP.

Knjiga koja vjerovatno neće sadržavati nikakav oblik samokritike izaći će za izdavačku kuću Crown i zvat će se "Decision Points". Govorit će o odlukama nekadašnjeg prvog čovjeka Sjedinjenih Američkih Država koje je donio od momenta kad je počela njegova predsjednička kampanja pa sve do pitanja invazije Iraka.

Memoari bi se u prodaji trebali naći 2010. godine, a Bush ističe da će "zaista preispitati neke svoje odluke" te da će objasniti koliko su teške bile okolnosti u kojima ih je morao donijeti.

Dakle, ne očekujte Bushove pohvale na vlasiti račun kad je u pitanju reakcija na uragan Katrina, na kolaps ekonomije ili neuspjeli pokušaj pronalaska oružja za masovno uništenje u Iraku.

"Nije fer napadati Busha što ne piše memoare u kojima okrivljuje sebe", tvrdi historičar David Greenberg, autor djela "Nixonova sjenka" i biografije Calvina Coolidgea. "To je žanr, politički žanr, i ima drugačije standarde, treba se čitati drugačije od ostalih vrsta memoara."

Planirana struktura Bushovog djela je prilično neobična i kritikovana zbog nedostatka ne samo literarnih vrijednosti, već i očekivane samokritike, kao što je to bio slučaj sa Billom Clintonom koji se u djelu "My Life" javno izvinio zbog afere sa Monicom Lewinsky.

Memoari se pišu za novac, osvetu, slavu, kao prva, a možda i posljednja riječ. Kad bismo gledali svijet kroz oči predsjednika, Velika depresija bila bi krivica Evrope, ne Herberta Hoovera, liberale i lopove trebalo bi kriviti za slučaj Richarda Nixona i slično. Neki od američkih predsjednika nikad nisu priznali da su učinili bilo šta pogrešno. Da li je to slučaj i sa Bushom, vidjet ćemo kad se knjiga "Decision Points" pojavi u prodaji.