Slovenski mediji
0

Ne očekuje se deblokada hrvatskih pregovora s EU

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vrlo je malo mogućnosti da u petak na pristupnoj konferenciji u Bruxellesu Slovenija deblokira hrvatske pristupne pregovore, glavna je poruka vrlo "čvrsto" intoniranih vijesti koje u utorak popodne emitiraju slovenski mediji, pozivajući se na krugove bliske premijeru Borutu Pahoru.

"Vrijeme istječe, a dogovora još nema", tvrdi Slovenski radio koji dodaje da se u francuskom predsjedništvu EU-a još nadaju da bi se mogao dogoditi zaokret koji bi omogućio da Hrvatska u petak na pristupnoj konferenciji ostvari planiran napredak.

Slovenski radio istodobno navodi da jučerašnji telefonski razgovor hrvatskog i slovenskog premijera nije donio napredak, a isto tako da nisu usklađeni francuski i slovenski prijedlozi rješenja za izlaz iz sadašnjeg stanja na sastanku slovenskih i francuskih veleposlanika pri Europskoj uniji u ponedjeljak navečer. Uz to, novi takav sastanak za danas nije predviđen, navodi isti izvor.

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u utorak, kako prenosi Slovenski radio, da su "slovenski diplomati učinili sve što je bilo u njihovoj moći", dajući tako do znanja da stvari smatra gotovo iscrpljenima, osobito zbog kratkoće rokova. Jer, zacrtao je da je zadnji dan za mogući zaokret srijeda kad strategiju prema Hrvatskoj kani uskladiti s predsjednicima parlamentarnih stranaka i predsjednikom parlamenta Pavlom Gantarom.

Uprkos hrvatskim suprotnim tvrdnjama Pahor i dalje smatra da je šest od deset pregovaračkih poglavlja, koja bi Hrvatska mogla otvoriti na pristupnoj konferenciji, "kontaminirano graničnim pitanjem" i da bi to "ranilo slovenske nacionalne interese". Najavio je da će Slovenija stoga nastojati uspostaviti "ubrzan dijalog" s Hrvatskom o prijepornim pitanjima u vrijeme češkog predsjedanja EU-om u prvoj polovini iduće godine.

Slovenski elektronički mediji naglašavaju da se Pahor nada posvemašnjoj slozi svih stranaka glede tog pitanja na sutrašnjem sastanku s oporbenim i vladajućim strankama. Slovenski radio tvrdi da je Pahor uvjeren kako Slovenija u slučaju blokade hrvatskih pristupnih pregovora ne bi bila izolirana u EU-u jer je, kako se dodaje, slovensku poziciju iznio na rubu nedavna summita lidera EU-a, kad je, među inima, razgovarao s češkim premijerom Mirekom Topolanekom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.