Svijet
0

Ne mogu se ignorisati opasnosti eventualnog napada na Iran

FENA
Pišući o kontroverzama u vezi s iranskim nuklearnim programom, Financial Times u ponedjeljak u uredničkom komentaru iznosi ocjenu da je nagodba i dalje jedino rješenje problema u daljnjim odnosima s Iranom, što je uzrokovano njegovim odbijanjem da obustavi program obogaćivanja urana

Svijet je došao do kritičnog trenutka u kojem će postati jasno da li će se dugotrajna pat-pozicija razviti u sukob ili će kriza biti stavljena pod nadzor, što bi moglo dovesti do realnog kompromisa. Pravog rješenja možda i nema, ali ako želimo održati nadu da ono uopće može biti postignuto, moraju se promijeniti i taktički i strateški elementi politike prema Iranu.

Napad na tu zemlju samo bi dodatno rasplamsao, kako kaže autor uredničkog komentara u Financial Timesu, smrtonosnu mješavinu islamizma i nacionalizma stvorenu okupacijom Iraka. A to bi, zaključuje list, bilo katastrofalno.

Dnevnik The Guardian na stranicama rezerviranim za komentare i analize piše da se više ne mogu ignorisati opasnosti eventualnog napada na Iran. Situacija je ozbiljna, konstatira ovaj list. Rat neće iznenada buknuti, a vrata za diplomatiju su još uvijek otvorena. No, uzimajući u obzir odlučnost Teherana da razvije nuklearni program i jednaku odlučnost Washingtona da ga u tome spriječi, sukob izgleda zastrašujuće moguć.

Koliko god da američki napadi budu bili precizni, Teheran je jasno stavio do znanja da bi to dovelo do rata. A tada bismo bili suočeni sa sličnim posljedicama kao nakon invazije Iraka, samo mnogo gorim. Zbog toga neko mora jasno i glasno kazati da su posljedice napada na Iran čak još gore on onih ako ga se ostavi na miru. Ali, napominje Guardian, naši političari i dalje uporno šute.