Carl Bildt
0

'Ne mogu pomoći Karadžiću'

SRNA
Foto: AFP/Pool
Foto: AFP/Pool
Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt saopštio je da ne može pomoći Radovanu Karadžiću da dokaže da je sa zapadnim diplomatama imao dogovor o imunitetu od sudskog gonjenja.

"Bildt smatra da, koliko mu je poznato, ne raspolaže relevantnim informacijama o navodnom dogovoru o imunitetu", navodi se u pismu švedskog Ministarstva pravde Haškom tribunalu, koje je objavljeno danas.

U dokumentu se dodaje da, čak i ako takav dogovor postoji, to ne bi moglo da utiče na mandat Tribunala, niti bi zaustavilao suđenje Karadžiću.

"Čak i ako je tvrdnja o sporazumu o imunitetu tačna, to ne bi uticalo na pitanje krivice ili nevinosti optuženog po optužbama koje su podignute protiv njega", piše u dokumentu.

Karadžić je prošlog mjeseca zatražio od Haškog tribunala, pred kojim je optužen za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, da izvrši pritisak na Švedsku i SAD radi dobijanja dokaza o dogovoru o njegovom imunitetu.

On tvrdi da je u julu 1996 . godine postigao dogovor sa američkim diplomatom Richardom Holbrookeom da neće biti sudski gonjen ako se povuče iz javnog života, što Holbrooke demantuje.

Karadžić je želio da ispita Bildta, koji je kao posrednik pomagao u okončanju sukoba na Balkanu.

Švedsko Ministarstvo pravde navodi da, iako ne postoje pravne prepreke za Bildtovo svjedočenje, ono vjeruje da to ne bi imalo svrhe.

"Ukoliko sudsko vijeće smatra drugačije, Bildt bi se, naravno,odazvao pozivu za razgovor", navodi se u pismu Tribunalu.

Tribunal je u decembru odlučio da navodni dogovor o imunitetu, ako postoji, ne bi bio validan i ne bi obustavio suđenje.