{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Ne hapsiti Mladića"

F
8.3.2009. u 18:46
0
5
"Ne hapsiti Mladića"
0
"Ne hapsiti Mladića"
Američka vojska je imala priliku uhvatiti Ratka Mladića, ali je to odbila strahujući od rasplamsavanja nasilja, što bi za posljedicu moglo imati američke žrtve, prenosi u nedjelju The Observer tvrdnje Charlesa Ingraoa, profesora historije i direktora Akademske inicijative na američkom Purdue univerzitetu.
Iako tvrdnje o tajnim sporazumima između stranih snaga i rukovodstva bosanskih Srba, o čemu je u Haagu svjedočio i sam Radovan Karadžić, cirkuliraju već godinama, neobično je da najnoviji navodi dolaze od grupe historičara koji su se posvetili zadatku da razbiju mitove koji postoje oko rata u bivšoj Jugoslaviji, konstatira Observer.

Ingrao kaže da je jedan bivši američki oficir koji je bio u timu zaduženom za praćenje Mladića nakon Dejtonskog sporazuma stupio je u kontakt s Akademskom inicijativom i ispričao kako je lično, u pratnji jednoga američkog pukovnika, prisustvovao sastancima s Mladićem na kojima su Amerikanci pokušavali pregovarati s njim o predaji usprkos tome što je već postojao međunarodni nalog za njegovo hapšenje.

Ingrao kaže da su ovu informaciju potvrdila četiri različita izvora, koja su odreda tvrdila kako im je bilo naređeno da ne hapse Mladića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: