Apel Vijeću sigurnosti UN-a
0

Ne dajte da Libija postane drugi Darfur ili Balkan

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Australski ministar vanjskih poslova zatražio je od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija da ne dopusti da kriza u Libiji postane još jedan neuspjeh međunarodne zajednice u spašavanju nevinih ljudi.

Australija snažno podržava uvođenje zone zabranjenih letova nad Libijom u UN-u kako bi se spriječili zračni udari snaga Moammara Gaddafija protiv pobunjenika.

Ministar vanjskih poslova Kevin Rudd naveo je genocid u Ruandi i etničko nasilje na Balkanu i u sudanskoj regiji Darfur kao neuspjehe UN-a da ispuni svoju obavezu da zaštiti nevine civile.

"Osvrnimo se samo na misije UN-a. Osvrnimo se na Ruandu: neuspjeh. Osvrnimo se na Darfur: neuspjeh. Osvrnimo se na Balkan: djelimični neuspjeh", izjavio je Rudd za javnog emitera Australian Broadcasting Corp.

"Nadam se da će međunarodna zajednica naučiti iz historije, jer ako u roku od mjeseca, dva ili tri, iz bilo kojeg razloga Gaddafijeve snage prevagnu i budemo svjedoci velikog pokolja libijskih civila, duboko sam zabrinut kako će međunarodna zajednica reagovati na to", izjavio je Rudd.

Pristalice zone zabranjenih letova nad Libijom pozivaju na glasanje Vijeća sigurnosti UN-a u četvrtak o nacrtu rezolucije koju su predložile Velika Britanija i Francuskla i koja ima za cilj spriječiti zračne udare, prenosi AP.