Svijet
0

Ndrangheta nadzire trećinu svjetskog kokaina

FENA
Talijanska mafijaška organizacija Ndrangheta, koju se smatra odgovornom za šesterostruko umorstvo u srijedu u Njemačkoj, nadzire trećinu svjetske trgovine kokainom, tvrde predstavnici talijanske policije.

"Ndrangheta se razvila u organizaciju čijem je rastu u velikoj mjeri pogodovala globalizacija", izjavio je stručnjak za borbu protiv mafije i državni odvjetnik u Reggio Calabria Nicola Gratteri, prenosi APA.

Istražitelji u Rimu smatraju da je kalabreška mafijaška organizacija nadmašila i kolumbijske narko kartele.

"Ndrangheta nadzire trećinu svjetske trgovine drogom. Od 2000. do 2006. godine u Italiji je zaplijenjeno sedam tona kokaina tržišne vrijednosti oko 322 milijuna eura", navodi APA riječi zamjenika zapovjednika policije Reggio Calabrije - Luigija De Senne.

Njemačka policija smatra da je krvoproliće u Duisburgu, u kojemu je u srijedu ubijeno šest Talijana u dobi od 16 do 38 godina, dio obračuna između dviju obitelji iz kalabreškog mjesta San Luca koje pripadaju Ndrangheti.

Njemački dnevni list "Berliner Zeitung" u petak je objavio da njemačka obavještajna služba Bundesnachrichtendienst (BND) već odavno posjeduje informacije koje upućuju na postojanje razrađene mreže talijanske mafije u Njemačkoj.

Prema tome izvještaju, koji potiče iz 2004., napuljska mafijaška organizacija Camorra posjeduje brojne podružnice u zapadnoj Njemačkoj, dok je Ndrangheta aktivna prvenstveno na istoku Njemačke. List također prenosi informaciju iz policijskih izvora prema kojoj pripadnici obaju klanova već godinama djeluju u Duisburgu.

Za razliku od drugih mafijaških klanova, kalabreška Ndrangheta nije ustrojena hijerarhijski, nego djeluje po sustavu ćelija, što dodatno opterećuje policijske istrage. Stručnjaci smatraju da 70 posto svih poduzeća u Kalabriji plaća reket Ndrangheti, dok se ostalih 30 posto nalaze izravno u rukama ove mafijaške organizacije.

Osim trgovinom drogom, Ndrangheta zarađuje milijarde eura reketarenjem, krivotvorenjem dokumenata, trgovinom oružjem i oružanom pljačkom. Organizacija se također bavi i organizacijom rada na crno, trgovinom ljudima, prostitucijom i krivotvorenjem robnih marki.

U širenju svoga posla organizacija je raširila svoju strukturu u inozemstvu. Već godinama posjeduje čitave stambene blokove u istočnoj Njemačkoj, gradi restorane i hotele, prenosi APA izjave istražitelja.

Od 2000. do 2004. Ndranghetinim ubojicama pripisana su 144 ubojstva. Samo ove godine talijanska je policija provela 28 akcija u kojima je uhapšeno 228 osoba koje se dovode u vezu s ovim mafijaškim klanom. Državni tužitelj Nicola Gratteri tvrdi u svojoj nedavno objavljenoj knjizi, kako prenosi APA, da je Ndrangheta velike količine svojih novaca sklonila u austrijskim bankama.

Osim toga, organizacija zaradu iz trgovine drogom ulaže i u Švicarsku, ali i u zemlje istočne Evrope, posebno u Mađarsku, Poljsku, Rumuniju i Rusiju, tvrdi Gratteri. U Velikoj Britaniji klan je organizirao uhodanu mrežu trgovine drogom iz Turske i Pakistana, a prije nekoliko godina mafijaši su se okrenuli Španoji i Portugalu.

Španci se odavno pribojavaju da bi njihova zemlja mogla postati evropsko "kokainsko skladište", a 2004. u Španiji je uhapšen kalabreški mafijaški kum Alessandro Pannunzi, kojeg se smatra "carem" međunarodne trgovine drogom.

APA prenosi neslužbene podatke talijanske policije prema kojima Ndrangheta broji oko 7.000 članova, organiziranih u oko 100 obitelji. Tradicionalno najmoćnije obitelji potječu iz San Luce, sela s oko 4.000 stanovnika. Svi muški članovi vodećih mafijaških obitelji u u San Luci u međuvremenu su pobjegli u strahu od osvete, izvijestio je u petak talijanski dnevni list "Corriere della Sera".

"Niko se ovdje ne osjeća sigurnim", izjavio je za taj list jedan policijski službenik u San Luci. Ravnatelj Europola Max-Peter Ratzel zatražio je nakon krvoprolića u Duisburgu jačanje suradnje među članicama Evropske unije u borbi protiv organiziranog kriminala. On pritom smatra da talijanska mafija nije najveća kriminalna opasnost u Evropi.

"Turske, albanske i nigerijske skupine" imaju još veću ulogu u organiziranom kriminalu, izjavio je Ratzel za njemačku novinsku agenciju dpa. Rimski dnevnik "La Repubblica" pribojava se reakcija njemačke i evropske javnosti nakon krvoprolića u Duisburgu.

"Na kanalima slobodnoga evropskog prometa roba i ljudi i do sada je plovio 'prljavi novac' naših mafijaških organizacija", piše "La Repubblica", tvrdeći da će "u svakodnevici Njemačke i Evrope nakon Duisburga opet izroniti stanovite sumnje i predrasude. A to je tužno za Italiju, jednu od zemalja osnivača Evropske unije".