Nakon napada u gradu Taraz
0

Nazarbajev: Oprez zbog porasta ekstremizma u Kazahstanu

SRNA
Nursultan Nazarbajev
Nursultan Nazarbajev
Predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev pozvao je narod da bude oprezan zbog porasta ekstremizma, dva dana nakon što je u islamističkom napadu u gradu Taraz poginulo sedmoro ljudi.

"Kazahstan ima šansu, resurse i profesionalizam da suzbije bilo kakav teroristički čin", izjavio je Nazarbajev u svom prvom javnom obraćanju poslije bombaškog napada.

Nazarbajev, koji je na vlasti već više od dvije decenije, rekao je da Kazahstan nije izuzetak u odnosu na ostale države gdje je terorizam prisutan i apelovao na sunarodnike da budu na oprezu i u slučaju da primjete bilo šta sumnjivo, odmah kontaktiraju vlasti.

Ove izjave Nazarbajeva objavljene su na predsjedničkom vebsajtu, www.akorda.kz, nakon što je on održao sastanak o temi kako se boriti protiv religijskog ekstremizma.

Tridesetčetvorogodišnji islamista, za koga se vjeruje da je sljedbenik džihadista, ubio je 12. novembra sedam lica, uključujući i pet pripadnika bezbjednosnih snaga, u gradu Tarazu na jugu Kazahstana, saopšteno je iz kancelarije generalnog tužioca. Osumnjičeni je aktivirao pojas sa eksplozivom kada su bezbjednosne snage krenule da ga uhapse.

Detaljan opis incidenta, prikazan na internetu preko društvenih mreža, uznemirio je javnost Kazahstana koji ima 16,6 miliona stanovnika od kojih je većina muslimanske vjeroispovijesti i koji je dugo vremena važila kao najmirnija zemlja od bivših sovjetskih centralnoazijskih zemalja. 

Kazahstan, centralnoazijska država sa najvećom i najuspješnijom ekonomijom, nije se do ove godine suočavala sa djelovaljem islamskih militanata kao što je to bio slučaj sa ostalim regionima sjeverno od Avganistana.