Nakon pet godina
7

Nazanin Zaghari projekt menadžerica Reuters Fondacije puštena na slobodu

S. Š. U.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Britanski premijer Boris Johnson i ministrica vanjskih poslova Liz Truss najavili su povratak Nazanin Zaghari-Ratcliffe u Veliku Britaniju.

„Vrlo sam zadovoljan što mogu potvrditi da je nefer zatočeništvo Nazanin Zaghari-Ratcliffe u Iranu okončano i da će se ona i Anoosheh Ashori vratiti u Veliku Britaniju“ objavio je premijer Johnson na Twitteru.

Velika Britanija platila je Iranu nepodmireni dug od 40 miliona funti.

Iran je osudio gospođu Nazanin, projekt menadžericu Reuters Fondacije, dobrotvorne organizacije novinske agencije Reuters na pet godina zatvora 2016. godine optužujući je za zavjeru da svrgne iranski režim, optužbe koje je ona negirala.

Nakon što je došla u Iran sredinom marta 2016. godine kako bi provela vrijeme novogodišnjih praznika (Nowruz) sa članovima porodice, osuđena je na 12 godina za navodne veze sa izraelskom obavještajnom agencijom Mosad.

Gospodin Anoosheh Ashoori koji se također vraća u Veliku Britaniju nakon što je u iranskom zatvoru proveo pet godina osuđen je zbog tvrdnji da je radio kao špijun Mosada čime je akumulirao veliko bogatsvo.