Centralna Amerika
19

Nayib Bukele je ponovo digao vojsku na noge: El Salvador oprobanom metodom kreće u rat protiv bandi

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik El Salvadora Nayib Bukele koji je široj javnosti postao posebno poznat nakon što je objavio videosnimke borbe vojske i policije protiv narko kartela u ovoj državi, saopćio je kako će snage sigurnosti ponoviti sličnu akciju i to nakon žalbi građana.
Naime, stanovnici grada Apopa, sedmog po veličini grada u zemlji, požalili su se na velike probleme s pripadnicima bandi što je bio dovoljan znak za uzbunu među rukovodstvom države.

Predsjednik Bukele izdao je naredbu za slanjem nekoliko hiljada pripadnika snaga sigurnosti na ovo područje kako bi suzbili aktivnosti bandi.

Prema pisanju medija u ovoj državi, na početku akcije raspoređeno je 1.000 pripadnika policije te 2.000 vojnika koji će u narednim danima biti prisutni u Apopi.

"Nakon nekoliko pritužbi građana, upravo smo postavili sigurnosnu ogradu u kvartovima Tikal 1, 2 i 3, Valle de Sol i La Chintuc u gradu Apopa. Angažirali smo više hiljada vojnika i 1.000 policajaca. Već smo uhvatili nekoliko članova bandi", naveo je Bukele.

El Salvador je pokrenuo rat protiv bandi još 2022. godine, a u glavnom gradu je tada bilo raspoređeno 10.000 vojnika.

Bukele je tada proglasio vanredno stanje te je krenuo u obračun s bandama širom zemlje.

"Od jutros je zajednica Tutunichapa potpuno ograđena. Više od 1.000 vojnika i 130 policajaca izvući će kriminalce koji su ostali u zajednici poznatoj po trgovini drogom. Svi teroristi, dileri i članovi bandi bit će uklonjeni iz ove zajednice. Ispravni građani nemaju čega da se plaše i mogu nastaviti da žive normalnim životom", poručio je tada predsjednik ove zemlje.