Svijet
0

Nawaz Sharif deportovan iz Pakistana

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Avion s bivšim pakistanskim premijerom Nawazom Sharifom, koji je u ponedjeljak uhapšen čim se vratio u Pakistan, napustio je Islamabad i odletio u pravcu Saudijske Arabije jer su pakistanske vlasti Sharifa ponovo poslale u egzil, izjavili su zvaničnici snaga sigurnosti.

"On je upućen u Saudijsku Arabiju", izjavio je jedan visoki zvaničnik snaga sigurnosti koji je želio da ostane u anonimnosti.

Jedan ministar je je nešto ranije izjavio agenciji AFP da će bivši šef vlade biti ponovo poslan u egzil u Saudijsku Arabiju.

Pakistanske TV stanice su prikazale snimke aviona državne komapnije Pakistan International Airlines kako polijeće iz Islamabada i objavile da je Sharif u avionu.

Bivši pakistanski premijer vratio se u ponedjeljak u zemlju nakon sedam godina u egzilu i već na aerodromu je imao spor s vlastima jer je odbio napustiti avion bez svojih pristalica.

Dužnosnik imigracijske službe na aerodromu u Islamabadu ušao je u Sgarifov avion po slijetanju i zatražio od bivšeg premijera da pođe s njim, ali je Sharif to odbio, rekavši da ne ide nikuda bez svojih pristalica i osoblja te britanskih advokata.

Nakon 90 minuta provedenih u letjelici Sharif je izašao u pratnji svoje "svite".

Povratak bivšeg premijera nije obradovao pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa, koji ga je, kako je podsjetila britanska agencija, 1999. godine svrgnuo s vlasti u državnom udaru i protjerao u egzil.

Pakistanske vlasti su uoči Sharifova povratka uhapsile oko 4.000 njegovih pristalica i nekoliko lidera njegove Muslimanske lige i drugih stranaka koje ga podržavaju.

Zvanični Islamabad je u subotu zatražio od Sharifa (57) da ispuni obećanje i ne vraća se u zemlju podsjećajući da je bivšem premijeru, osuđenom 2000. godine na doživotnu zatvorsku kaznu zbog otmice i terorizma, bilo dozvoljeno da ode u egzil uz obećanje da se neće vratiti u zemlju za 10 godina.

Sharif, međutim, nije odustao od namjere da se vrati u Pakistan i kandidira za poslanika u parlamentu.

On je bio dva puta premijer Pakistana, od 1990. do 1993. i od 1997. do 1999. i nalazi se na čelu Muslimanske lige, koja je na izborima 2002. godine osvojila 9,4 posto glasova i dobila 14 od ukupno 272 poslanika.