Svijet
0

Nawaz Sharif definitivno eliminiran s općih izbora u Pakistanu

FENA
Bivšem pakistanskom premijeru Nawazu Sharifu odbijena je žalba protiv odbacivanja njegove nominacije na parlamentarnim izborima idućeg mjeseca, saopćio je zvaničnik u utorak, čime je iz izbora eliminiran ključni opozicijski lider.

Izborna komisija u ponedjeljak je odbila Sharifowu žalbu, saopćio je glasnogovornik komisije Kanwar Dilshad.

On je odbio pružiti detalje, potvrđujući samo izvještaj dnevnih novina Jang od utorka, na urdu jeziku, da je Sharifu onemogućeno učešće na izborima, prenosi AP.

Sharif, koji se kandidirao u ime svoje Pakistanske muslimanske lige, zahtijevao je da predsjednik Musharraf vrati na posao suce Vrhovnog suda koje je smijenio tokom 42-dnevnog vanrednog stanja ukinutoga tokom vikenda.

Sharifova stranka prvobitnio je pozvala na bojkot izbora ali je odlučila da to ne čini nakon što nije uspjela zadobiti podršku ostalih opozicijskih grupa za jedinstvenu akciju.

Stranka je nazvala odbacivanje žalbe "politički motiviranom odlukom".

"Ovo pokazuje da se oni još plaše njegove popularnosti i ne mogu se suočiti s njim. Također pokazuje da na ovim izbvorima nema terena za natjecanje", izjavio je stranački glasnogovornik Ahsan Iqbal.

Ostali kandidati usprotivili su se Sharifovoj nominaciji, pozivajući se na optužbe protiv njega povezane s vojnim udarom iz 1999. u kojem je Musharraf svrgnuo Sharifa i njegovu vladu zbog navodne umiješanosti u korupciju.

Glavni izborni komesar također je odbacio žalbu Sharifovog brata, Shahbaza Sharifa, protiv odbijanja njegove nominacioje za izbore koji će se održati 8. januara.

Od svrgavanja s vlasti Sharif je živio u egzilu u Saudijskoj Arabiji i Britaniji. Poput Benazir Bhutto, još jednog premijera s dva mandata, on se vratio u zemlju kako bi učestvovao na izborima.