ICTY
0

Navodni sporazum Karadžića i Holbrookea nije pravno valjan

FENA
Suci Haškog suda tvrde da ih sporazum o imunitetu za koji Radovan Karadžić tvrdi da je postigao s američkim mirovnim posrednikom neće spriječiti da sude bivšem vođi bosanskih Srba prema mnogim optužbama, uključujući i onu za genocid.

Karadžić tvrdi kako je 1996. postigao sporazum s Richardom Holbrookeom da odstupi s vlasti u zamjenu za imunitet od krivičnog gonjenja pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

U odlučnom pravnom obrazloženju, objavljenom u četvrtak, suci ICTY-a tvrde da takav sporazum "nije valjan po međunarodnom pravu", javio je AP.

Holbrooke negira da je ikada postigao takav sporazum s Karadžićem a tužitelji tvrde da čak i ako sporazum postoji, on nema pravnu težinu na sudu.

Karadžić je optužen da je naređivao srpske zločine u bosanskom ratu 1992.-1995. godine, uključujući masakr 8.000 srebreničkoh Bošnjaka.

Sudsko vijeće Haškog suda u srijedu je donijelo odluku da dozvoli djelimičan uvid Radovanu Karadžiću u dokumente koje je on zahtijevao da vidi, a odnose se na njegov navodni susret s Richardom Holbrookeom u julu 1996. u Beogradu.

Sudsko vijeće, kojim je predsjedavao sudac Ian Bonomy, naložilo je tužilaštvu ICTY-a da dostavi Karadžiću pisane dokumente, kao i bilješke ili snimke načinjene 18. i 19. jula 1996. kojima raspolaže, navedeno je u saopćenju Tribunala