SZO demantira
0

Navodi o lažnoj pandemiji H1N1 nisu tačni

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Svjetska zdravstvena organizacija odbacila je navode da je stvorila "lažnu pandemiju" kako bi donijela ekonomsku dobit industriji.

Odbacivši navode da je bila pod neprimjerenim uticajem farmaceutske industrije u vezi sa pandemijom i da je odgovorna za pandemiju novog gripa, SZO tvrdi da su laboratorijske analize pokazale da je virus gripa A (H1N1) genetski i antigenski potpuno različit od drugih virusa gripa koji cirkulišu u svijetu i da su epidemiološke informacije, koje su dale vlasti Meksika, SAD i Kanade, potvrdile da postoji prenošenje zaraza sa čovjeka na čovjeka.

Kliničke informacije, navodi SZO, posebno one iz Meksika, ukazivale su da virus može da izazove i teško oboljenje i smrt.

U to vrijeme izvještaji nisu upućivali na pandemiju, ali kada su ove informacije razmatrane zajedno, predstavljale su veoma ozbiljno upozorenje i SZO i drugim organima odgovornim za javno zdravlje da treba da budu spremni za pojavu pandemije A (H1N)1, ukazano je u izjavi SZO, koju prenosi Ministarstvo zdravlja Srbije.

"U toku razvoja pandemije kliničari su identifikovali veoma težak oblik primarne virusne upale pluća, koja je rapidno napredovala i često uzrokovala smrt kod oboljelih, što nije uobičajeni oblik bolesti kod sezonskog gripa. Iako su ovakvi slučajevi bolesti bili relativno rijetki, bili su teško breme na jedinice intenzivne njege", navela je SZO.

U saopštenju se naglašava da je geografsko širenje bilo izuzetno naglo i da je do 29. aprila 2009. godine devet zemalja obavijestilo SZO o laboratorijski potvrđenim slučajevima, a već šest sedmica kasnije, 11. juna, u 74 zemlje i teritorije, što je u više od dva svjetska regiona SZO.

"Ovo geografsko širenje je razlog koji je naveo SZO da pozove na podizanje nivoa pandemijske faze i da na kraju proglasi da je počela pandemija. Do 1. jula prošle godine, 120 zemalja i teritorija je potvrdilo slučajeve zaraze novim virusom gripa", navodi SZO ocjenivši da su opisi pandemije kao lažne pogrešni i neodgovorni.