Svijet
10

Naučnici utvrdili: Prva žrtva ebole dvogodišnje dijete iz Gvineje

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Naučnici tvrde da je prva žrtva nove epidemije ebole dvogodišnje dijete iz Gvineje).

Grupa uglednih naučnika u magazinu "New England Journal of Medicine" je objavila rezultate istraživanja u vezi sa virusom ebole.

U istraživanju su istakli da je prva žrtva ebole bilo dvogodišnje dijete koje je preminulo 6. decembra 2013. godine u mjesta Gueckedou na graničnom području Sierra Leonea i Liberije.

Samo sedam dana nakon smrti djeteta, njegova majka, sestra i baka, koji su imali povišenu temperaturu, povraćanje i proliv, također su preminuli od smrtonosnog virusa.

Naučnici tvrde da su se nakon njih virusom ebole zarazili i jedan ljekar iz tog mjesta kao i dvije osobe koje su bile na sahrani preminulih od virusa ebole.

Prema mišljenju naučnika, virus ebole se preko ovih osoba proširio na druge mještane.

Napominje se da je opasnost od virusa ebole u Gvijeni uočena tek nakon što je blizu 10 osoba umrlo od opasnog virusa u toj zemlji.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), broj umrlih usljed zaraze virusom ebole je dostigao 1.000, a virus je najviše pogodio Gvineju, Sierra Leone i Liberiju.

Virus ebole prenosi se izravnim kontaktom sa zaraženom osobom uzrokujući bol u mišićima, visoku temperaturu, proliv, povraćanje, unutrašnje i vanjsko krvarenje kod oboljele osobe.

Tropski virus koji se prvi put pojavio 1976. godine u Sudanu i Demokratskoj Republici Kongo može se prenijeti sa divlje životinje na čovjeka. Također se može prenijeti ukoliko osoba dođe u kontakt sa zaraženom osobom ili sa lešom osobe preminule od ebole, javlja Anadolu Agency (AA).

Vezani članci