Svijet
0

Naučnici tvrde: Zika Virus je opasniji nego što se misli

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Virus Zika je opasniji nego što se misli i njegov utjecaj na Sjedinjene Američke Države bi mogao biti veći od predviđenog, priznali su službenici javnog zdravstva.

Širi spektar urođenih mana je povezan s virusom, rekla je doktorica Anne Schuchat iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Komarci koji prenose virus mogu "putovati" u više američkih saveznih država nego što se mislilo, rekla je ona. Sadašnja epidemija virusa Zika je počela prije skoro godinu dana u Brazilu.

"Većina onoga što smo naučili nije ohrabrujuće", rekla je dr. Schuchat u ponedjeljak na brifingu u Bijeloj kući.

"Sve što znamo o ovom virusu izgleda strašnije nego što smo u početku mislili“, dodala je.

Ranije ove godine, američki predsjednik Barack Obama zatražio je od američkog Kongresa 1,8 milijardi dolara za borbu protiv virusa u hitnim slučajevima. U međuvremenu je koristio novac u ukupnom iznosu od 589 miliona dolara iz fonda za borbu protiv ebole.

"SAD treba više novca za borbu protiv komaraca i za bolje finansiranje i istraživanja vakcina i tretmana. Kada je predsjednik tražio 1,9 milijardi dolara, trebali smo mu ih dati", izjavila je dr.

Ona je kazala kako je bilo nedavnih otkrića o tome kako virus Zika destruktivno djeluje na mozak fetusa. Bilo je i izvještaja i o rijetkim neurološkim problemima kod odraslih. U februaru je prvi slučaj virusa u SAD-u prijavljen u Dallasu, a potom u Texasu.