Svijet
0

Naučna konferencija o utjecaju klimatskih promjena na zdravlje

FENA
Naučna konferencija posvećena utjecaju klimatskog zagrijavanja na bolesti i viruse registrirane u Evropi otvorena je u ponedjeljak u Brnu i trajat će pet dana.

Među temama o kojima će se razgovarati su: razvoj virusnog meningo-encefalitisa koji se prenosi ubodom krpelja i širenje malarije i virusa sa zapadnog Nila koji prenose mušice, izjavio je David Rogers, predsjednik organizacije EDEN koju financiraju evropski fondovi i koja je organizirala ovogodišnju konferenciju.

Konferenciji prisustvuje oko 150 naučnika koji su učestvovali u petogodišnjoj izradi studije na kojoj je radilo 49 institucija iz 24 zemlje, kako bi analizirali i predvidjeli mogući utjecaj klimatskih promjena u evropskim i mediteranskim zemljama.

Istraživanja koja su u toku pokušavaju da potvrde da klimatske promjene nisu jedini faktor razvoja bolesti i virusa, kazao je Rogers.

Ekonomski faktori, kao što je redukcija nekih poljoprivrednih kultura u središnjoj Evropi i razvoj turizma, dakle, kretanja ljudi koji su uslijedili poslije pada komunizma, također su uzročnici širenja, naveo je isti izvor.