Svijet
3

NATO zatražio od Rusije da povuče trupe s Krima

FENA
Foto: EPA/Arhiv
Foto: EPA/Arhiv
NATO je u četvrtak zatražio od Rusije da naredi svojim snagama na ukrajinskom poluotoku Krim da se povuku u svoje baze, tvrdeći da stoji iza ukrajinskog teritorijalnog integriteta u suočavanju s najvećom prijetnjom evropskoj sigurnosti od kraja Hladnog rata.

"Ukrajina je bitan dugogogodišnji partner NATO-a. U ovim teškim trenucima, NATO stoji iza Ukrajine, NATO stoji iza ukrajinskog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i temeljnih principa međunarodnog prava", izjavio je generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen, prenosi Reuters.

Kriza u Ukrajini eskalirala je u četvrtak nakon što je parlament Krima, koji su praktično zauzele ruske snage, glasao za pridruženje tog poluotoka Rusiji.

"Ova kriza se ne tiče samo Ukrajine, ona ima ozbiljne implikacije po sigurnost i stabilnost euroatlanske regije u cjelini. Očigledno se suočavamo s najvećom prijetnjom evropskoj sigurnosti od kraja Hladnog rata", izjavio je Rasmussen.

"Iznad svega pozivamo Rusiju da poštuje svoje međunarodne obaveze i spriječi vojnu eskalaciju na Krimu. Pozivamo Rusiju da povuče svoje snage u njihove baze i da se suzdrži od uplitanja u drugim krajevima Ukrajine", kazao je.