{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NATO žali što su Rusi suspendirali CFE

F
16.11.2007. u 16:29
0
0
NATO žali što su Rusi suspendirali CFE
0
NATO žali što su Rusi suspendirali CFE
NATO je izrazio "žaljenje" što je ruski parlament u petak izglasao suspenziju sporazuma koji je 17 godina ograničavao raspoređivanje konvencionalnih snaga u Evropi.
Poslije Dume (donji dom), Vijeće Federacije, gornji dom, odobrilo je u petak nacrt zakona "o suspenziji primjene Sporazuma o konvencionalnim snagama u Evropi (CFE) koju je donijela Ruska Federacija", javio je AFP.

"Nadamo se da će razgovori koji su u toku između država potpisnica CFE-a u Beču, kao i razgovori koje su imali SAD i Rusija, dati brze rezultate, jer zemlje NATO-a žele da vide kako prilagođeni sporazum stupa na snagu što prije", kazao je glasnogovornik NATO-a James Appathurai.

Sporazum CFE iz 1990. godine o određivanju broja vojnika i opreme klasičnih vojski je "prilagođen" 1999. godine u Istanbulu, kako bi vodio računa o nestanku sovjetskog bloka u kojem je Varšavski pakt povezao odbranu SSSR-a s odbranom socijalističkih zemalja istočne Evrope.

Jedan diplomat iz NATO-a je naglasio da "sporazum CFE nije predvidio klauzulu o suspenziji, nego samo povlačenje" i da "ruska odluka da se drži suspenzije samo dodaje jedan elemenat neizvjesnosti".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: