{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NATO žali što su Rusi suspendirali CFE

F
16.11.2007. u 16:29
0
0
NATO žali što su Rusi suspendirali CFE
0
NATO žali što su Rusi suspendirali CFE
NATO je izrazio "žaljenje" što je ruski parlament u petak izglasao suspenziju sporazuma koji je 17 godina ograničavao raspoređivanje konvencionalnih snaga u Evropi.
Poslije Dume (donji dom), Vijeće Federacije, gornji dom, odobrilo je u petak nacrt zakona "o suspenziji primjene Sporazuma o konvencionalnim snagama u Evropi (CFE) koju je donijela Ruska Federacija", javio je AFP.

"Nadamo se da će razgovori koji su u toku između država potpisnica CFE-a u Beču, kao i razgovori koje su imali SAD i Rusija, dati brze rezultate, jer zemlje NATO-a žele da vide kako prilagođeni sporazum stupa na snagu što prije", kazao je glasnogovornik NATO-a James Appathurai.

Sporazum CFE iz 1990. godine o određivanju broja vojnika i opreme klasičnih vojski je "prilagođen" 1999. godine u Istanbulu, kako bi vodio računa o nestanku sovjetskog bloka u kojem je Varšavski pakt povezao odbranu SSSR-a s odbranom socijalističkih zemalja istočne Evrope.

Jedan diplomat iz NATO-a je naglasio da "sporazum CFE nije predvidio klauzulu o suspenziji, nego samo povlačenje" i da "ruska odluka da se drži suspenzije samo dodaje jedan elemenat neizvjesnosti".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: