Putin upozorava
0

"NATO vježbe u Gruziji ugrožavaju veze Rusije i SAD-a"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruski premijer Vladimir Putin upozorio je u danas objavljenom intervjuu da vojne vježbe NATO-a u Gruziji nisu pomogle naporima da se obnove veze Moskve i Sjedinjenih Američkih Država, prenijele su agencije.

Putin je u intervjuu japanskim medijima uoči posjete Tokiju rekao da su vojne vježbe NATO-a signal podrške gruzijskim vlastima koje su prošle sedmice došle u sukob s demonstrantima koji zahtijevaju ostavku predsjednika Mihaila Sakašvilija.

Upitan da prokomentariše namjere Vašingtona da obnovi odnose s Moskvom, Putin je odgovorio da je "što se tiče vojnih vježbi NATO-a u Gruziji, to očigledno signal koji ide u suprotnom smjeru", prenio je Rojters.

"Zaista se nadamo da će aktuelni lideri SAD zakočiti negativne trendove u našim odnosima", kazao je Putin.

Vojne vježbe NATO snaga u Gruziji počele su 6. maja u bivšoj ruskoj vazduhoplovnoj bazi u Vaziani, istočno od Tbilisija, a trajaće do 3. juna.

U vježbama učestvuje oko 1.000 vojnika iz više od 12 zemalja članica NATO-a i partnerskih država, dok je nekoliko zemalja otkazalo učešće.

Sjevernoatlantska alijansa je zamrzla odnose s Moskvom poslije petodnevnog rata u Gruziji prošle godine i obnovila formalne razgovore 29. aprila ove, istog dana kad je NATO obavijestio Rusiju da će njene diplomate biti protjerane.