Novi sistemi odbrane
23

NATO uspostavlja multinacionalni fond za razvoj tehnologija cyber sigurnosti

S. Š. U.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoană obratio se danas na konferenciji "Poremećaji u odbrani", ističući kako je sada iznimno važno vrijeme za sigurnost Evrope.

Geoană je istakao kako je brutalni ruski rat u Ukrajini, samo naglasio koliko je mir krhka kategorija, te da je sloboda prva žrtva svih ratova.

"NATO postoji kako bi zaštitio mir, naše nacije, naš narod i naše demokratske vrijednosti kroz čvrstu opredijeljenost. Ovo je naša misija i privilegija već više od 70 godina, i bili smo u mogućnosti održati mir i sigurnost djelomično zahvaljujući i tehnološkom napretku u kojem smo otišli dalje od naših rivala", kazao je Geoană.

Zamjenik glavnog sekretara istakao je kako je NATO danas izazvan od onih država koje ne dijele njegove vrijednosti, kao što su Rusija i Kina.

"U posljednjoj deceniji, vidjeli smo da Rusija ulaže velike sume novca u hipersonične projektile, cyber oružje i povećanju kapaciteta za dezinformiranje", naglasio je Geoană.

Smatra kako su nacije samo zajedno snažne kroz interoprabilnost i sposobnost da rade skupa sa NATO-om kako bi se ojačala kolektivna odbrana.

"Sve vas ohrabrujem da se uključite u povećanje mogućnosti za očuvanje sigurnosti za buduće generacije u vremenu koje je ispred nas. Sa invazijom na Ukrajinu, još jednim ratom u Evropi, naš svijet se duboko promijenio", zaključio je Geoană.

Okupljajući akademsku zajednicu, start-up kompanije i vlade u "trostrukoj spirali" NATO pokušava dizajnirati vrhunska rješenja kako bi odgovorio na trenutne sigurnosne izazove, a također se radi i na uspostavljanju multinacionalnog fonda za inovacije.