Afganistan
0

NATO upozorio civile da ostanu u kućama tokom borbi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
NATO je u utorak, uoči snažne ofanzive na uporišta talibana u oblasti Marja, u afganistanskoj pokrajini Helmand, upozorio civile da treba da se sklone i ostanu u kućama, držeći se dalje od borbenih djelovanja.

"Naša je poruka stanovništvu: Ostanite u kućama dok traju operacije", saopćio je civilni predstavnik NATO-a za Afganistan Mark Sedwill.

Nekoliko stotina civila iz Marje napustilo je oblast, ali je većina od 100.000 stanovnika odlučila ostati usprkos najavama o snažnim borbama.

Sedwill je izjavio da su napravljeni planovi za zbrinjavanje onih koji budu bježali iz područja borbi, ali nije rekao koliko ljudi NATO ili afganistanske vlasti mogu smjestiti, prenio je Reuters.

"Postoje jaki razlozi da ne ulazimo u brojeve i detalje u ovoj fazi priprema", rekao je predstavnik NATO-a, napominjući da su kapaciteti dovoljni.

Snage Saveza, koje predvodi SAD, planiraju jednu od najvećih ofanziva u posljednjih osam godina da bi zauzele Marju, oblast pustinjskih kanala i polja opijuma, koja je posljednje veliko uporište talibana u pokrajini Helmand.

Ovaj napad, prvi otkad je predsjednik SAD-a Barack Obama u decembru odlučio poslati dodatnih 30.000 vojnika u Afganistan, predstavlja početak kampanje da se u područjima koja još drže pobunjenici uspostavi kontrola Kabula, prije početka povlačenja američkih snaga 2011. godine.

Zapadne zemlje se nadaju da će vojnim intervencijama uspjeti uvjeriti talibane da polože oružje, a njihove lidere da sjednu za pregovarački sto.

Marja se nalazi na liniji između sjevernog dijela pokrajine kojim patrolira NATO-ov kontingent od gotovo 10.000 vojnika predvođen britanskim snagama, i južnog dijela u kome djeluju američki marinci, kojih trenutno ima 15.000.

Američki zapovjednici kažu da će operacija zauzimanja Marje podržati dosad najveći kontingent afganistanske vojske u naporu tamošnjih vlasti da pokažu kako su sposobne preuzeti dio odgovornosti za sigurnost zemlje.