Gates i Clinton
0

"NATO treba osposobiti za borbu protiv cyber-napada"

FENA
Hillary Clinton i Robert Gates (Foto: AFP)
Hillary Clinton i Robert Gates (Foto: AFP)
Američka državna tajnica Hillary Clinton i ministar obrane Robert Gates su na sastanku ministara obrane i vanjskih poslova NATO-a u Bruxellesu izrazili obostranu potporu ideji da NATO postane fleksibilnija organizacija sposobna za obranu kako protiv balističkih, tako i protiv cyber-napada.

Na sastanku kojim je u četvrtak predsjedao glavni tajnik NATO-a, Anders Fogh Rasmussen, Robert Gates je istakao kako je od izuzetne važnosti da članice alijanse ulože financijska sredstva u predložene obrambene obaveze jer u suprotnom postoji rizik da dođe do slabljenja vojne organizacije.

Predstavnici nekih zemalja članica bili su suzdržani zbog visokih cijena antiraketnog štita, imajući u vidu globalnu ekonomsku krizu i smanjenje državnih proračuna, prenijela je VoA.

Predložene mjere su dio novog dokumenta o misiji NATO-a, koji bi trebalo da bude usvojen idućeg mjeseca u Portugalu.

Rasmussen je rekao da NATO mora nastaviti štititi svojih 900 milijuna ljudi "suvremenim obrambenim sustavom protiv suvremenih prijetnji". Zadnja izmjena u misiji alijanse usvojena je 1999. godine.

Tajnica Clinton pozdravila je Rasmussenovu prijedlog da NATO uspostavi šire odnose s Rusijom i ojača kapacitete za civilno-vojne operacije. Ministar Gates je upozorio da alijansa kasni u pogledu cyber sigurnosti i dodao da bi zemlje članice trebalo da se slože oko financiranja projekata koji bi zaštitili vitalne informacijske sustave.

Danska ministrica obrane Gitte Lillelund je u ime nekoliko drugih članova NATO-a upozorila da bi svako širenje ingerencija NATO-a trebalo da bude financijski održivo.