Pirati zarobljeni pa pušteni
0

NATO spriječio napad pirata na norveški tanker

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Portugalski ratni brod "Korte-Real", kao dio snaga NATO-a angažiranih u borbi protiv somalijskih pirata, spriječio je napad pirata na jedan norveški tanker i zarobio 19 pirata koje je ubrzo pustio, saopćili su zvaničnici alijanse.

Norveški tanker je radiovezom zatražio pomoć jučer poslijepodne pošto ga je napao čamac s dvadesetak dobro naoružanih pirata. Poziv je primila portugalska fregata koja se nalazila 20 nautičkih milja sjevernije, a u potragu je odmah krenuo helikopter, prenio je Reuters.

Pirati su se dali u bijeg čim su spazili helikopter i prevezli se do matičnog broda koji je uskoro sustigla portugalska fregata. Portugalskim marincima koji su se popeli na piratski brod predalo se svih 19 dobro naoružanih članova posade.

Kod njih su, osim pušaka AK-47 i ručnih bacača, prvi put pronađena i četiri štapina od po 200 grama veoma jakog eksploziva P4A.

Tokom potjere pirati nisu ispalili nijedan metak na norveški brod, niti na helikopter i marince. Oni su se predali čim su se marinci popeli na njihov brod.

Poslije konsultacija s portugalskim vlastima posada portugalske fregate je oslobodila uhvaćene pirate. Svaki ratni brod angažiran u misiji NATO-a protiv pirata kod somalijskih obala u Adenskom zaljevu i Indijskom okeanu mora da se upravlja prema nacionalnim propisima o uhvaćenim piratima.

Somalijski pirati otimaju brodove koji koriste pomorski koridor koji spaja Evropu i Aziju i traže otkupe za njih koji dostižu milionske cifre.