Podrška SAD-u
3

NATO: Rusija krši sporazum o nuklearnom oružju

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
NATO je zvanično optužio Rusiju za kršenje INF sporazuma (Intermediate-range Nuclear Forces Treaty) kojim su u Evropi zabnranjeni nuklearni projektili.

Nakon održanog sastanka su ministri vanskih poslova saopćili da podržavaju američke optužbe upućene Rusiji koje se odnose na kršenje INF sporazuma. SAD su zaprijetile da će se povući iz sporazuma zbog poteza Rusije.

Sporazumom su zabranjeni projektili srednjeg dometa od 500 do 5.500 kilometara.

"Saveznici su zaključili da je Rusija razvila sistem 9M729 čime je prekršila INF sporazum, a to predstavlja značajan rizik za euro-atlansku sigurnost. Snažno podržavamo stavove SAD-a o tome da Rusija krši svoje obaveze iz INF sporazuma. Pozivamo Rusiju da u potpunosti poštuje sporazum, sada je red na ovu zemlju da sačuva INF sporazum", navodi se u saopćenju.

Novi projektil srednjeg dometa Rusiji omogućava pokretanje nuklearnog napada na zemlje članice NATO-a u veoma kratkom roku. Rusija nije otkrila mnogo o novvom projektilu, ali je odbacila navode o kršenju sporazuma. Analitičari smatraju da Rusija vidi novo oružje kao jeftiniju alternativu konvencionalnim snagama.

Američki državni sekretar Mike Pompeo je rekao da Rusija ima 60 dana da ponovo počne u potpunosti poštovati sporazum ili će se u protivnom SAD povući iz njega.