Svijet
0

NATO priznao ubistvo pet civila u Afganistanu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Međunarodne snage predvođene NATO-om u Afganistanu priznale su u ubistvo petero afganistanskih civila, među kojima tri žene, tokom noćnog napada u februaru na jednu kuću na jugoistoku zemlje.

Civilne žrtve tokom operacije inostranih snaga izazivaju gnjev među Afganistancima te je predsjednik Hamid Karzai zatražio da se obustave noćni napadi.

"Međunarodne snage odgovorne su za smrt tri žene koje su se nalazile u istoj zgradi gdje je zajednička afganistansko-međunarodna patrola ubila dva muškarca u potrazi za talibanskim pobunjenicima", saopćio je NATO.

NATO je rekao da su vojnici 12. februara ušli u kuću u okrugu Gardez pokrajine Paktia vjerujući da se u njoj nalazi pobunjenik. Oni su ubili dvojicu muškaraca jer su nosili oružje no poslije su saznali da oni nisu pobunjenici.

"Sada znamo da su ubijeni muškarci samo pokušavali braniti svoje porodice", rekao je u izjavi brigadni general Eric Tremblay, glasnogovornik snaga pod vodstvom NATO-a.

Tri žene su ubijene u pucnjavi, saopćio je NATO, koji je prije saopćio da su vojnici našli žene već ubijene i vezane, ali je poslije priznao da to nije istina.

Vojnici koji su obišli poprište incidenta pogriješili su vidjevši tijela pripremljena za ukop, rekao je NATO.