Spremni na brz odgovor
81

NATO priprema najveću vojnu vježbu od Hladnog rata: Simulacija moguće ruske agresije

B. H.
Foto: NATO
Foto: NATO
NATO sljedeće godine priprema svoju najveću vježbu od Hladnog rata, okupljajući više od 40.000 vojnika za simulaciju odbijanja ruske agresije protiv jedne od svojih članica.

Vježba "Steadfast Defender" započet će u proljeće sljedeće godine, a očekuje se da će uključivati ​​između 500 i 700 zračnih borbenih misija, više od 50 brodova i oko 41.000 vojnika, saopćili su iz NATO-a.

Vježba je osmišljena za modeliranje mogućih manevara "protiv neprijatelja po uzoru na koaliciju predvođenu Rusijom".

Vježba će također koristiti i geografske podatke iz stvarnog svijeta za stvaranje realističnijih scenarija za trupe, a ne izmišljene kao što je bio slučaj do sada.

Švedska, čiju aplikaciju za članstvo u NATO-u još nisu ratificirale Turska i Mađarska, također će biti uključena, čime će ukupan broj uključenih zemalja porasti na 32.

Vježba će se održati na prostoru Njemačke, Poljske i baltičkih država u februaru i martu i dio je nove strategije obuke prema kojoj će vojni savez provoditi dvije velike vježbe svake godine, umjesto jedne.

Kako se dalje navodi, NATO će se također obučavati za borbu protiv terorističkih prijetnji izvan svojih neposrednih granica.

Jens Stoltenberg, glavni sekretar NATO-a, rekao je u junu prošle godine da će Savez povećati broj svojih snaga visoke spremnosti s 40.000 na "preko 300.000".

Baltičke zemlje bile su posebno glasne u pozivanju NATO-a da ojača svoje istočno krilo dok se ruske trupe gomilaju na granici s Bjelorusijom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će nuklearno oružje biti prebačeno u Bjelorusiju početkom jula, iako njegova prisutnost još nije potvrđena.