|

NATO preuzeo komandu nad vojnom operacijom u Afganistanu

NATO preuzeo komandu nad vojnom operacijom u Afganistanu
0
F
FENA
31.7.2006. u 13:12
0
komentara
0

dijeljenja
NATO preuzeo komandu nad vojnom operacijom u Afganistanu
Snage NATO-a preuzele su u ponedjeljak od koalicije pod američkim vodstvom komandu nad vojnom operacijom u nemirnom južnom Afganistanu, označavajući početak jedne od najvećih kopnenih operacija u svojoj historiji.
Snage pod vodstvom NATO-a, sačinjene većinom od britanskih, kanadskih i holandskih vojnika, preuzele su jug zemlje od antiterorističke koalicije pod američkim vodstvom koja je prvi put razmještena prije pet godina kako bi svrgnula talibanski režim zbog pružanja utočišta Osami bin Ladenu, javio je AP.

"Današnja predaja ovlasti pokazuje afganistanskom narodu kako postoji snažno obavezivanje dijela međunarodne zajednice da dodatno proširi sigurnost na južne pokrajine zemlje", navodi u NATO-ovoj izjavi za javnost general pukovnik Karl Eiknberry, zapovjednik koalicionih snaga pod američkim vodstvom.

Ova misija smatra se najopasnijom i najizazovnijom za zapadni vojni savez u njegovoj 57-godišnjoj historiji. Njen početak se podudara s najvećim rastom nasilja u Afganistanu od kraja 2001. godine u kojem je ubijeno na stotine ljudi - većinom pobunjenika - od maja ove godine.

NATO-ova misija sastavljena je od 37 zemalja, članica i nečlanica Sjevernoatlanskog saveza. Oni će preuzeti kontrolu nad sigurnosnim stanjem u šest južnih provincija u kojima su uporišta talibana.

"NATO je ovdje na dugi rok, sve dok vlada i narod Afganistana trebaju našu pomoć", izjavio je general-bojnik David Richards, britanski zapovjednik dijela misije ISAF-a odgovorne za jug.

Osam hiljada NATO-ovih vojnika bit će razmješteno na jugu zemlje i uključuje nešto američkih trupa, a bit će pod komandom britanskog generalpukovnika Davida Richardsa. Zvaničnici tvrde kako je Richards postao praktično prvi neamerički general koji će komandovati američkim snagama u borbenim operacijama.

"Na neki način, ovo je historijski događaj. Za svijet je, međutim, također važno da se ne smije dopustiti da Afganistan postane država kakva je bila prije 11. septembra i da se ne dopusti vladi sličnoj talibanskoj da se vrati na vlast", izjavio je Richards novinarima u nedjelju uoči preuzimanja komande nad NATO-ovim snagama.

NATO je dosad nadzirao stanje u glavnom gradu Kabulu i sigurnijim zapadom i sjeverom zemlje.

NATO je vodio zračne borbene operacije tokom ratova u Bosni i Hercegovini i na Kosovu 1990-ih godina, ali ovo tek treba biti njegova prva velika kopnena borbena operacija otkako je osnovan 1949. godine kao sredstvo odvraćanja sovjetskog bloka.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.