Svijet
0

NATO pozvao Rusiju da "smanji ton"

FENA
Ministri odbrane zemalja članica NATO-a u petak su sa sastanka u Vilniusu pozvali Rusiju da "snizi ton", nakon što je prethodno predsjednik Vladimir Putin optužio Alijansu da ignorira zabrinutost zvanične Moskve za sigurnost države.

"Nema potrebe za retorikom koju Moskva upotrebljava jer postoje prilazi i kanali neophodni za produktivne i prijateljske razgovore. Trebalo bi da iskoristimo prednosti njihovog postojanja i ne upuštamo se nepotrebno u vatrenu retoriku", izjavio je NATO-ov glasnogovornik James Appathurai, preniijela je agencija DPA.

Putin je u petak ujutro izjavio da zapadne sile imaju prema Rusiji "imperijalne namjere", da ignoriraju njenu zabrinutost za sigurnost te države i pokušavaju se miješati u predstojeće predsjedničke izbore.

Glasnogovornik Appathurai je također kazao da su neke članice Alijanse pozvale vlasti u Moskvi da unaprijed obavijeste NATO o planiranim letovima ruskih vojnih aviona, naročito bombardera, u blizini zračnog prostora Alijanse, što se više puta dogodilo u posljednjih nekoliko mjeseci.

Appathurai je objasnio da Rusija ima pravo na takve letove u međunarodnom zračnom prostoru, ali da "saveznici žele da ih Ruska Federacija o tome unaprijed obavijesti iz očiglednih razloga vezanih za jačanje povjerenja".

Rusiju je na razgovorima s NATO-om, vođenim na kraju dvodnevnoga ministarskog sastanka Alijanse u litvanskoj prijestojnici Vilniusu, zastupao general Aleksandar Kolmakov, zamjenik ministra odbrane Anatolija Serdjukova koji je otkazao dolazak zbog bolesti.