Svijet
0

NATO potvrdio namjeru slanja pozivnica za članstvo u aprilu u Bukureštu

FENA
Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a potvrdili su u petak u Bruxellesu da čelnici Saveza namjeravaju na svom sljedećem samitu u proljeće 2008. uputiti pozivnice za članstvo zemljama koje bude ispunjavale NATO-ove standarde i mogu pridonijeti euroatlantskoj stabilnosti i sigurnosti.

"Na samitu u Bukureštu, naši predsjednici država ili vlada namjeravaju pozvati one zemlje koje ispunjavaju NATO-ove standarde i koje mogu i voljne su pridonijeti euroatlantskoj sigurnosti i stabilnosti", stoji u završnom saopćenju Sjevernoatlantskog vijeća.

Čelnici NATO-a okupit će se na samitu u Bukureštu od 2. do 4. aprila sljedeće godine.

Ministri su pohvalili reformske napore koje poduzimaju tri zemlje uključene u Akcijski plan za članstvo (MAP) - Hrvatska, Makedonija i Albanija te ih pozvali da ih pojačaju, javila je Hina.

Zemlje članice NATO-a podrobnije će se baviti proširenjem u januaru, kada tri zemlje aspirantice na članstvo - Hrvatska, Makedonija i Albanija - dovrše zadnji ciklus Akcijskog plana za članstvo (MAP).

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer u ponedjeljak je nakon sastanka s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem izjavio da Hrvatska "kuca na vrata Saveza", da dobro napreduje u ispunjavanju kriterija, ali da "ulaznice još nisu ovjerene". Pritom je dodao da neće biti "paketa pozivnica".

Prema diplomatskim izvorima, pozivnice bi na samitu mogla dobiti samo Hrvatska ili sve tri zemlje odjednom.