Svijet
0

NATO pokrenuo značajnu operaciju protjerivanja talibana

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Snage NATO-a pokrenule su danas na jugu Afganistana veliku operaciju protjerivanja talibanskih pobunjenika iz provincije Helmand, koja je najugroženija stalnim nasiljem.

Portparol Međunarodnih snaga za podršku sigurnosti (ISAF) koje vodi NATO, major Charles Antony rekao je na konferenciji za novinare da je cilj operacije, planirane već nekoliko mjeseci, protjerivanje pobunjenika iz doline Gerešk u Helmandu, prenosi Reuters.

Entoni je naglasio da u operaciji učestvuje i afganistanska vojska.

U Helmandu se talibani, koji kontroliraju veći dio te provincije, gotovo svakodnevno sukobljavaju s afganistanskim, britanskim i američkim snagama.

Bombaš samoubica je u gradu Garsmeru, jugozapadno od Gereška, ranio danas osam afganistanskih policajaca, od kojih su tri u vrlo ozbiljnom stanju.

Dva američka vojnika su ranjena jučer u provinciji Paktija, na istoku zemlje, kada je njihovo vozilo naletjelo na bombu kraj puta, saopćila je danas američka vojska.

U ministarstvu odbrane kažu da su afganistanske trupe ubile troje, a uhvatile četvero ekstremista u provinciji Vardak, jugozapadno od Kabula i uspjele da demontiraju nagaznu minu.

Nasilje u Afganistanu eskaliralo je u posljednje dvije godine i najžešće je od 2001. godine, kada su američke snage svrgle talibanski režim.