{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NATO pokrenuo operaciju "Okeanski štit"

F
17.8.2009. u 14:57
0
0
NATO pokrenuo operaciju "Okeanski štit"
0
NATO pokrenuo operaciju "Okeanski štit"
Foto: AFP/LEHTIKUVA/File
NATO je u ponedjeljak zvanično pokrenuo operaciju "Ocean Shield" ("Okeanski štit") protiv piratstva na moru kod Afričkog roga, nakon odobrenja Sjevernoatlantskog vijeća, saopćilo je združeno zapovjedništvo u Lisabonu.
"Ocean Shield" zamjenjuje operaciju "Allied Protector ("Saveznički zaštitnik") koja je počela u proljeće prošle godine, precizira se u saopćenju Alijanse, prenosi AFP.

- U okviru ove nove misije, koja je koncentrirana uglavnom na antipiratske operacije, NATO će moći da "pomaže regionalnim državama, koje to budu zatražile, da razvijaju svoje snage za borbu protiv piratskih aktivnosti", navodi se u saopćenju.

- Ova komponenta operacije treba da dopuni međunarodne napore koji su u toku i da doprinese uspostavljanju trajne pomorske sigurnosti na moru kod Afričkog roga, saopćava Združeno zapovjedništvo u Lisabonu, "zaduženo za zapovijedanje operacijom, dok je taktička kontrola povjerena glavnom štabu u Northwoodu", u Velikoj Britaniji.

Na terenu, operaciju izvodi Stalna pomorska grupa 2 (SNMG2), britanska fregata HMS Cornwall, uz pomoć italijanske fregate ITS Libeccio, grčke fregate HC Navarinon, američkog razarača USS Donald Cook i turske fregate TCG Gediz.

Prema podacima Međunarodnog pomorskog ureda, somaliski pirati su prošle godine napali više od 130 trgovačkih brodova, što je 200 posto više u odnosu na 2007. godinu.

Napada je u prva tri mjeseca 2009. godine bilo 61, dok ih je u prvom tromjesečju 2008. bilo šest.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: