Tripoli
0

NATO pogodio libijsku državnu televiziju

FENA
Avioni NATO-a pogodili su u ponedjeljak libijsku državnu televiziju i niz meta u predgrađu Tripolija, a libijski pobunjenici ušli su u grad Jafran i protjerali vojnike lojalne libijskom lideru Moameru Gadafiju.

Zvaničnik libijskog ministarstva informiranja potvrdio je da su avioni NATO-a danas pogodili sjedište libijske državne televizije u Tripoliju, javio je AFP.

Francuska agencija dodaje da su oštećene i kancelarije Općenarodnog kongresa (libijskog parlamenta) koje su bile meta napada pre tri sedmice, kao i dvije zgrade na oko dva kilometara od centra libijske prijestolnice.

Rano jutros nastavljeni su napadi aviona NATO na libijske položaje oko Tripolija, prenosi američka agencija AP.

Generalni sekretar alijanse Anders Fogh Rasmussen navodi da je oštećeno ili uništeno 1.800 vojnih ciljeva.

Rasmussen je danas saopćio da je "uspješno ciljano" oko 100 komandnih i kontrolnih centara, preko 700 vojnih skladišta i gotovo 500 tenkova, oklopnih transportera i raketnih bacača i da je "uvjeren kako ljudi širom Libije sada mogu početi da se pripremaju za budućnosti bez Gadafija".

Grad Jafran nastanjen berberima, u planinama Libije na 100 kilometara jugozapadno od Tripolija, nalazio se pod opsadom Gadafijevih snage više od mjesec dana i suočio se s nestajanjem hrane, vode za piće i medikamenata, prenijela je agencija Reuters.

Ruski posrednik Mihail Margelov spreman je sutra posjetiti uporište libijskih pobunjenika u Bengaziju nakon pošto je zvanična Moskva izrazila zabrinutost zbog planova NATO-a da produži svoje vojne operacije nad Libijom u narednih 90 dana, ali i postojanja indicija o njenom proširenju, javila je ruska novinska agencija Ria Novosti.

Izaslanik ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva susrest će se sutra s vođama libijskih pobunjenika, prije svih s vođom pobunjeničkog Nacionalnog prijelaznog vijeća Mustafom Abdul Džalilom koji kontrolira istočni dio Libije oko grada Bengazi, a zatim će otići u posjetu libijskoj prijestolnici, prenosi AFP.