James Appathurai
0

"NATO podržava teritorijalnu cjelovitost Gruzije"

FENA
Sjevernoatlantski savez (NATO) podržava teritorijalnu cjelovitost Gruzije u okviru međunarodno priznatih granica i nikada neće priznati otcijepljene gruzijske autonomije Abhaziju i Južnu Osetiju, izjavio je u četvrtak u Tbilisiju specijalni predstavnik generalnog tajnika Alijanse za zemlje južnog Kavkaza i srednju Aziju James Appathurai.

"Alijansa ne namjerava da načini nikakve ustupke po pitanju teritorijalne cjelovitosti Gruzije, nikada nećemo priznati Abhaziju i Južnu Osetiju, rekao je Appathurai poslije susreta sa šefom gruzijske diplomatije Grigolom Vasadzeom", prenosi ruska novinska agencija Itar-Tass.

Govoreći o principima odnosa NATO-a prema Gruziji, Appathurai je istakao da se oni nisu promijenili.

"Na samitu Alijanse u Lisabonu u novembru 2010. godine potvrđena je odluka sa samita u Bukureštu iz aprila 2008. da će Gruzija postati članica NATO-a", rekao je on.

Appathurai je, govoreći pred studentima i predavačima državnog univerziteta u Tbilisiju, naveo da NATO jača odnose s Rusijom, ali da to "ne znači da će Alijansa slabiti odnose s Gruzijom".

"Smatram da su intenziviranje odnosa i saradnja NATO-a s Rusijom važni za evropsku sigurnost", rekao je on.

Šef gruzijske diplomatije Vasadze je, kako je prenijela ruska državna novinska agencija, rekao da je veoma važno što je predstavnik NATO-a potvrdio da je na snazi više puta izrečen stav Alijanse da će "Gruzija obavezno postati članica NATO-a".