Svijet
0

NATO podržava Estoniju u sukobu s Rusijom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjevernoatlantski savez je pružio podršku Estoniji koja je u sukobu s Rusijom zbog premještanja spomenika iz sovjetskog doba, saopćilo je u četvrtak estonsko predsjedništvo.

U telefonskom razgovoru koji je u srijedu navečer imao s estonskim predsjednikom Toomasom Hendrikom Ilvesom generalni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer je dao podršku Alijanse Estoniji i izrazio zabrinutost zbog ponašanja Rusije u toj aferi, navodi se u saopćenju.

"Premještanje nekog spomenika iz Drugog svjetskog rata je unutarnja stvar Estonije", izjavio je generalni tajnik NATO-a.

Scheffer je također izjavio kako bi Rusija morala odmah deblokirati estonsku ambasadu u Moskvi koju već dva dana opkoljava prokremaljska omladina i da prestane s kršenjem Bečke konvencije i pruži sigurnost estonskim diplomatima, navodi se u saopćenju predsjedništva.

Najveća kriza otkako je Estonija 1991. godine stekla nezavisnost izbila je izneđu Tallinna i Moskve nakon što su estonske vlasti prošle sedmice premjestile spomenik sovjetskim vojnicima koji je stajao u centru Tallinna.

U sukobima je jedna osoba izgubila život, a 150 osoba je povrijeđeno. Više od 1.000 osoba je uhapšeno.

Ulazak Estonije i njenih susjeda Letonije i Litvanije u NATO 2004. godine izazvao je posebno protivljenje Moskve koja je protestirala protiv širenja Atlantskog saveza do njenih granica.