Nikolaj Patrušev
0

"NATO ostaje ozbiljna prijetnja Rusiji"

FENA
Nikolaj Patrušev
Nikolaj Patrušev
NATO sa svojim proširenjem na zemlje istočne Evrope još uvijek predstavlja "ozbiljnu" prijetnju Rusiji, ocijenio je u utorak sekretar ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev, javile su ruske agencije.

"Duboko sumnjamo da bi naša situacija bila sigurnija s proširenjem NATO-a", izjavio je Patrušev, prenio je AFP.

"NATO predstavlja za nas prijetnju, i to dosta ozbiljnu prijetnju", kazao je on na konferenciji za štampu. "To je opći stav svih onih koji su radili na novoj ruskoj vojnoj doktrini", dodao je.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev odobrio je u petak novu vojnu doktrinu koja postavlja NATO u vrh prijetnji za sigurnost Rusije.

Dokument osuđuje približavanje ruskim granicama "vojne infrastrukture članica NATO-a, posebno putem proširenja bloka".

Patrušev je optužio članice NATO-a da su naoružale Gruziju prije munjevitog rata između Moskve i Tbilisija u augustu 2008. godine i pripremile napad na separatističke regije Južnu Osetiju i Abhaziju.

"Skrećemo pažnju na činjenicu da se naoružavanje Gruzije nastavilo. Zašto? S kojim ciljem? Žele li oni novi napad? Ako to nije slučaj, ne treba naoružavati Gruziju. Mi ne namjeravamo da napadnemo", dodao je Patrušev.

Moskva već godinama osuđuje ulazak država iz bivšeg sovjetskog bloka u Sjevernoatlantski savez i čini sve, na diplomatskom terenu, kako bi spriječila Gruziju i Ukrajinu da uđu u NATO.