Zbog ubistva vojnika
0

NATO ograničio operacije s afganistanskim snagama

FENA
NATO je odlučio da ograniči broj svojih zajedničkih operacija s afganistanskim snagama nakon što su afganistanski policijski i vojni saveznici ubili nekoliko desetina njegovih vojnika posljednjih mjeseci, saopćili su u utorak zapadni vojni zvaničnici.

"Većina zajedničkih patrola bit će izvođene na određenom nivou što se tiče ljudstva, saradnja s jedinicima bit će smanjena i procjenjivat će se od slučaja do slučaja, a odobravat će ih regionalna zapovjedništva Međunarodnih snaga NATO-a u Afganistanu (ISAF)", precizira se u saopćenju.

Ova odluka je u suprotnosti sa strategijom zapadne koalicije u Afganistanu, gdje ona obučava lokalne snage u nadi da one mogu same obezbijediti sigurnost zemlje nakon povlačenja stranih vojnika krajem 2014. godine.

Učestalost "napada iznutra" navela je američke zapovjednike da priznaju kako ovi napadi ozbiljno ugrožavaju njihove napore u zemlji.

Odluka je uslijedila poslije crnog vikenda za ISAF, za vrijeme kojeg su afganistanski policajci i vojnici ubili šest vojnika, dva britanska i četiri američka. U 2012. godini, afganistanski policajci i vojnici su ubili 51 pripadnika ISAF-a.