{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NATO odbija sudjelovati u iskorjenjivanju maka u Afganistanu

F
12.9.2007. u 13:00
0
0
NATO odbija sudjelovati u iskorjenjivanju maka u Afganistanu
0
NATO odbija sudjelovati u iskorjenjivanju maka u Afganistanu
Međunarodne snage za potporu sigurnosti (ISAF) kojima komanduje NATO potvrdile su u srijedu u Kabulu da će pomoći afganistanskim snagama u iskorjenjivanju biljaka maka, ali da u samoj akciji neće učestvovati.
"Misija NATO-ISAF ne dopušta ISAF-u da direktno učestvuje u iskorjenjivanju maka", izjavio je major Charles Anthony za štampu.

"Ured Ujedinjenih nacija za drogu i zločin saopćio je krajem augusta da je proizvodnja opijuma u Afganistanu prije godinu dana ponovo skočila za rekordnih 34 posto, tako da ova zemlja sada ima 93 postotka učešća u svjetskoj proizvodnji heroina.

Ured je pozvao ISAF da sudjeluje u iskorjenjivanju maka navodeći da trgovina drogom financira pobunu islamskih fundamentalista koji se bore protiv međunarodnih snaga u Afganistanu.

Afganistanska vlada se pridružila ovom apelu UN-a, ali uzalud.

Dvadeset i šest članica NATO-a, koje su se 5. septembra okupile u Bruxellesu, obećalo je da će se više boriti protiv trgovine opijumom u Afganistanu, ali da se "ne radi o tome da se uključe u program iskorjenjivanja kulture maka", izjavio je jedan diplomat.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: