Događaju se svakodnevno
0

NATO objavio snimak bliskog susreta s ruskim avionom, greška bi mogla dovesti do opasne eskalacije

D. B.
Rijetki snimak iz kokpita aviona NATO-a otkriva veoma bliski susret s ruskim vojnim avionom iznad evropskog neba.

Svakodnevni bliski susreti aviona NATO-a i Rusije su dodatno povećali tenzije između dvije strane. Odnosi su se pogoršali otkako je Moskva započela invaziju na Ukrajinu u februaru, a postoji strah da bi jedna greška u zraku mogla dovesti do opasne eskalacije.

NATO je skinuo oznaku tajnosti sa snimka koji je objavljen u javnosti, a prikazuje susrete u zraku snimljene iz kokpita aviona koji pripada alijansi. Iz NATO-a ističu da su ovakvi susreti postali svakodnevnica, a snimci su dokaz opasno bliskih susreta.

Češki pilot je iz kokpita svog aviona snimio ruski vojni avion dok je provodio redovne vježbe iznad Baltičkog mora u Evropi.

Do opasnog bliskog susreta je došlo jer je ruski avion letio veoma blizu NATO-vog zračnog prostora, zbog čega su podignuti borbeni avioni bloka kako bi ga presreli.

"Mogu identifikovati avion, ali ne mogu reći o kojem tipu se radi. Bio je to vojni avion koji ne pripada NATO-u. Rusi? Ne pitajte", rekao je pilot Michel Danek.

NATO je kasnije zvanično potvrdio da je riječ o ruskom avionu.

Alijansa također redovno vrši misije punjenja goriva u letu, a zahvaljujući njima avioni ostaju u zraku do šest sati. Upravo to im omogućava da "odbijaju" ruske avione. NATO tvrdi da je to ključna misija u svrhu zaštite njegovih članica na istoku. Mjesta za grešku nema.