|

NATO nije bio impresioniran ruskom vojskom

NATO nije bio impresioniran ruskom vojskom
0
F
FENA
15.2.2011. u 09:36
27
komentara
0

dijeljenja
NATO nije bio impresioniran ruskom vojskom Foto: AP
NATO nije bio impresioniran sposobnostima ruske vojske nakon dvije velike vojne vježbe u 2009. godini, jer se ona oslanjala na zastarjelu opremu, a manjkalo joj je prijevoznih sredstava i ljudstva, pokazale su američke diplomatske bilješke koje je u ponedjeljak objavila internetska stranica WikiLeaks.
"Vojne vježbe pokazale su da Rusija ima ograničene sposobnosti združenih operacija sa zračnim snagama, da se nastavlja oslanjati na zastarjelu opremu, da joj manjka sposobnost djelovanja u svim vremenskim uvjetima i strateška transportna sredstva... da oficirskom korpusu manjka fleksibilnosti, te da pati od manjka ljudstva", navodi se u bilješci koju je potpisao američki ambasador pri NATO-u u Bruxellesu Ivo Daalder.

Ruske oružane snage mogle bi odgovoriti samo na mali ili osrednji lokalni sukob u zapadnim regijama zemlje, ocjenuje se u bilješci. Vojne vježbe pokazale su da se Rusija ne bi bila u stanju boriti u dva mala sukoba istodobno ili voditi operacije većih razmjera, ističe se u američkoj bilješci, uz pozivanje na izvještaje vojnog osoblja NATO-a.

U dokumentima se također tvrdi da ruska vojska i ratno zrakoplovstvo ne mogu primjereno sarađivati te da nisu osposobljeni za djelovanja u svim vremenskim uvjetima.

Izvještaj NATO-a uslijedilo je nakon velikih manevara kodnog naziva Ladoga i Zapad, koji su održani u zapadnim regijama Rusije 2009. Njihova je svrha bilo testiranje sposobnosti ruske vojske nakon munjevite pobjede nad Gruzijom u ljeto 2008.

Ta operacija, u kojoj je gruzijska vojska koju su uvježbavali američki instruktori razbijena u sedam dana, nakon pokušaja zauzimanja teritorija otcjepljene pokrajine Južne Osetije, izazvala je znatnu zabrinutost među članicama NATO-a koje graniče s Rusijom, pa se čini da je izvještaj NATO-u trebalo poslužiti i za umirivanje njihovih strahova.

U izvještaju se također tvrdi kako se čini da se ruska vojska i dalje spremna koristiti taktičkim nuklearnim oružjem, čak i u malim sukobima. Vjeruje se da Rusija ima oko hiljadu komada taktičkog nuklearnog oružja, koje je kratkog dometa i namijenjeno upotrebi na ratištu, a nije zabranjeno po međunarodnim konvencijama, niti obuhvaćeno sporazumom o ograničenju strateškog naoružanja - START.

NATO je osudio objavu tajnih diplomatskih bilježaka na WikiLeaksu, a redovno odbija komentirati njihov sadržaj.
Prijavi grešku


Komentari (27)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...