{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NATO negira razmatranje vojnog udara na Iran

F
12.1.2006. u 23:06
0
0
NATO negira razmatranje vojnog udara na Iran
0
NATO negira razmatranje vojnog udara na Iran
Organizacija Sjevernoatlanske alijanse (NATO) u četvrtak je kategorički negirala izvještaje pojedinih medija da je 26 članica razmatrala vojnu akciju protiv Islamske Republike Iran.
"Kada je riječ o Iranu, dozvolite da objasnim: u NATO-u nema diskusije o vojnoj akciji", izjavio je novinarima u Bruxellesu gladsnogovornik NATO-a James Apaturai.

"Jasno je da NATO nema nikakvu ulogu u pregovorima koji se vode u vezi s iranskim nuklearnim pitanjem", dodao je.

Dodao je da NATO u potpunosti podržava EU3 i IAEA-u u naporima da se za iranski nuklearni program nađe rješenje.

Iran je 2003. godine potpisao Dodatni protokol na Pakt o neširenju nuklearnog oružja (NPT), da bi i na taj način Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) u Beču pružio "objektivne garancije" da nuklearni program zemlje neće biti skrenut s civilne primjene.

U Povelji IAEA-e jasno se ističe da je Dodatni protokol NPT-ja "objektivna garancija" da nuklearni program zemalja članica neće biti preusmjeren u vojne svrhe.

U obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda prošlog septembra predsjednik Mahmud Ahmedinežad izjavio je da je iranski nuklearni program u skladu s Bezbjednosnim sporazumom potpisanim s nuklearnom Agencijom OUN-a i da je otvoren za inspektore IAEA-e.

"Iranski nuklearni program transparentan je i u skladu s Bezbjednosnim sporazumom s IAEA. Osim toga, u svim iranskim nuklearnim postrojenjima instalirane su kamere nuklearne Agencije Ujedinjenih naroda", rekao je predsjednik Ahmedinežad.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: