{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NATO negira razmatranje vojnog udara na Iran

F
12.1.2006. u 23:06
0
0
NATO negira razmatranje vojnog udara na Iran
0
NATO negira razmatranje vojnog udara na Iran
Organizacija Sjevernoatlanske alijanse (NATO) u četvrtak je kategorički negirala izvještaje pojedinih medija da je 26 članica razmatrala vojnu akciju protiv Islamske Republike Iran.
"Kada je riječ o Iranu, dozvolite da objasnim: u NATO-u nema diskusije o vojnoj akciji", izjavio je novinarima u Bruxellesu gladsnogovornik NATO-a James Apaturai.

"Jasno je da NATO nema nikakvu ulogu u pregovorima koji se vode u vezi s iranskim nuklearnim pitanjem", dodao je.

Dodao je da NATO u potpunosti podržava EU3 i IAEA-u u naporima da se za iranski nuklearni program nađe rješenje.

Iran je 2003. godine potpisao Dodatni protokol na Pakt o neširenju nuklearnog oružja (NPT), da bi i na taj način Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) u Beču pružio "objektivne garancije" da nuklearni program zemlje neće biti skrenut s civilne primjene.

U Povelji IAEA-e jasno se ističe da je Dodatni protokol NPT-ja "objektivna garancija" da nuklearni program zemalja članica neće biti preusmjeren u vojne svrhe.

U obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda prošlog septembra predsjednik Mahmud Ahmedinežad izjavio je da je iranski nuklearni program u skladu s Bezbjednosnim sporazumom potpisanim s nuklearnom Agencijom OUN-a i da je otvoren za inspektore IAEA-e.

"Iranski nuklearni program transparentan je i u skladu s Bezbjednosnim sporazumom s IAEA. Osim toga, u svim iranskim nuklearnim postrojenjima instalirane su kamere nuklearne Agencije Ujedinjenih naroda", rekao je predsjednik Ahmedinežad.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: