IISS
0

NATO mora preispitati svoju politiku proširenja

FENA
NATO treba da preispita svoju politiku proširenja prema istoku u svjetlu "neodgovorne" odluke Gruzije da osvoji Južnu Osetiju, koja je isprovocirala Rusiju, upozorio je u četvrtak Međunarodni institut za strateške studije (IISS) u Londonu.

"Politika proširenja NATO-a treba da bude ponovo potvrđena kao neophodna ako je u službi strateških interesa NATO-a, jedno sredstvo za jedan cilj, a ne zato što je to ustavni prioritet sam po sebi", ocijenio je IISS prilikom prezentiranja svog godišnjeg izvještaja "Strategic Survey 2008".

NATO, čiji su se ministri odbrane okupili u četvrtak i petak u Londonu da razgovaraju o rusko-gruzijskom sukobu, nema nikakvog interesa "da se ljuti na Rusiju, čija saradnja se očekuje i u vezi s Afganistanom i Iranom, izjavio je John Chipman, generalni direktor IISS-a.

IISS je institut u Londonu specijaliziran za vojnu strategiju, kontrolu naoružanja i rješavanje kriza.

Ocijenivši da ova kriza nije otvorila "novi hladni rat", nego obilježila kraj "romantične faze posthladnoratovskog reda", institut je izvršio pritisak na NATO da "ne mijenja svoju politiku proširenja u igru ruskog ruleta".

Hitniji prioritet od proširenja Atlantskog saveza je da on "pruži odgovarajuću stratešku sigurnost svojim sadašnjim članicama", smatra IISS.