Frank-Walter Steinmeier
0

NATO mora biti oprezan prije nego prihvati nove zadatke

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier ocijenio je u četvrtak, uoči samita Saveza na francusko-njemačkoj granici, da NATO treba da se pokaže jako opreznim prije nego prihvati nove misije.
  • Organizacija Sjevernoatlantskoga saveza trebalo bi da "prihvati nove zadatke samo kada se uvjeri da oni ne dovode u pitanje sigurnost Saveza, naglasio je Steinmeier na tribini objavljenoj na internet stranici magazina "Der Spiegel".

  • NATO ne može preuzeti mjesto Ujedinjenih naroda u domenu međunarodne sigurnosti a još manje igrati ulogu "svjetskog policajca" u svim konfliktnim situacijama, rekao je Steinmeier, koji naglašava već značajnu ulogu koju Savez ima u Afganistanu.

Vezano za proširenje Saveza, koji je u srijedu prešao sa 26 na 28 svojih članica, priključenjem Albanije i Hrvatske, Steinmeier je ocijenio da bi NATO trebao da zadrži "smisao mjere" te da "razmisli" prije nego odluči o većem proširenju, aludirajući na priključenje Ukrajine i Gruzije.

Čelnici NATO-a, među kojima će se prvi puta naći i američki predsjednik Barack Obama, proslavljaju u petak i subotu 60. godišnjicu Saveza u Strasbourgu, u Francuskoj, i Kehlu i Baden-Badenu, u Njemačkoj, simbolizirajući francusko-njemačko pomirenje.