Svijet
9

NATO: Moguće je slanje američkih vojnika na istok Evrope

Anadolija
Philip Breedlove
Philip Breedlove
Komandant NATO snaga u Evropi Philip Breedlove je izjavio da bi u okviru mjera protiv prijetnji ruske vojske Ukrajini moglo doći i do slanja američke vojske u članice NATO-a u Istočnoj Evropi.

Breedlov prisustvuje Konfrenciji NATO-a u Parizu, gdje je za agenciju Associated Press (AP) kazao da NATO trenutno priprema paket mjera za zaštitu članica na istoku Evrope, a da se radi o planu koji uključuje kopnene, zračne i pomorske mjere, koje će najvjerovatnije biti poznate do kraja naredne sedmice.

Na upit novinara da li će američki vojnici biti poslani u članice NATO-a koje su najbliže Rusiji, Breedlove je kazao da će o učešću svih partnera u NATO-u biti raspravljano u narednom periodu.

"U blizini ukrajinske granice raspoređeno je oko 40.000 ruskih vojnika. Mislim da se uglavnom radi o borbenim jedinicama. S druge strane, radi se o vojsci koja je spremna da obavi svaki zadatak", kazao je Breedlove.

Istakavši da su još uvijek nepoznati ruski planovi, Breedlov je kazao da je moguće da vojnim prisustvom samo promatra situaciju u Ukrajini, ali i da je moguće da pokrene akciju pravljenja mosta do Krima ili da pokrene akciju okupacije istočnih dijelova Ukrajine.

Vijeće ministara vanjskih poslova NATO-a dalo je rok Breedlovu da do naredne sedmice pripremi konkretne korake kojima će dati do znanja da će Alijansa stati uz svoje članice u susjedstvu Rusije, javlja Anadolu Agency (AA)