Svijet
0

NATO kritizirao Gruziju zbog uvođenja vanrednog stanja

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjevernoatlantski savez (NATO) u četvrtak je kritizirao Gruziju zbog uvođenja vanrednog stanja i zatvaranja pojedinih medija, ističući da su svi ti potezi u suprotnosti s vrijednostima Saveza.

"NATO pažljivo i s velikom zabrinutošću prati događaje u Gruziji", saopćio je generalni tajnik NATO-a Jaap de Haop Scheffer.

Scheffer je zatražio od specijalnog predstavnika NATO-a za Kavkaz da saopći gruzijskom ministru vanjskih poslova da sve strane moraju izbjeći nasilje i poštovati vladavinu prava, javio je Reuters.

"Nametanje vanrednog stanja i zatvaranje medijskih kuća u Gruziji, partneru s kojim NATO ima pojačan dijalog, predstavlja izvor posebne zabrinutosti i nije u skladu s euroatlantskim vrijednostima", naveo je Scheffer.

I pojedini čelnici ujedinjene gruzijske opozicije pozvali su u četvrtak ujutro građane da se uzdrže od bilo kakvih uličnih protesta sve dok je na snazi vanredno stanje, koje je u srijedu uvečer uveo predsjednik Mihail Saakašvili, nakon šest dana uličnih protesta na kojima su pristalice opozicije tražile njegovu ostavku.