|

NATO kritizirao Gruziju zbog uvođenja vanrednog stanja

NATO kritizirao Gruziju zbog uvođenja vanrednog stanja
0
F
FENA
8.11.2007. u 14:35
0
komentara
0

dijeljenja
NATO kritizirao Gruziju zbog uvođenja vanrednog stanja Foto: AFP
Sjevernoatlantski savez (NATO) u četvrtak je kritizirao Gruziju zbog uvođenja vanrednog stanja i zatvaranja pojedinih medija, ističući da su svi ti potezi u suprotnosti s vrijednostima Saveza.
"NATO pažljivo i s velikom zabrinutošću prati događaje u Gruziji", saopćio je generalni tajnik NATO-a Jaap de Haop Scheffer.

Scheffer je zatražio od specijalnog predstavnika NATO-a za Kavkaz da saopći gruzijskom ministru vanjskih poslova da sve strane moraju izbjeći nasilje i poštovati vladavinu prava, javio je Reuters.

"Nametanje vanrednog stanja i zatvaranje medijskih kuća u Gruziji, partneru s kojim NATO ima pojačan dijalog, predstavlja izvor posebne zabrinutosti i nije u skladu s euroatlantskim vrijednostima", naveo je Scheffer.

I pojedini čelnici ujedinjene gruzijske opozicije pozvali su u četvrtak ujutro građane da se uzdrže od bilo kakvih uličnih protesta sve dok je na snazi vanredno stanje, koje je u srijedu uvečer uveo predsjednik Mihail Saakašvili, nakon šest dana uličnih protesta na kojima su pristalice opozicije tražile njegovu ostavku.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.