{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"NATO je na ivici ambisa"

S
6.3.2010. u 13:14
0
14
"NATO je na ivici ambisa"
0
"NATO je na ivici ambisa"
George Robertson
Nekadašnji generalni sekretar NATO-a George Robertson ocijenio je da se Sjevernoatlantski savez nalazi na ivici ambisa, dok je svijet zahvaćen sve većim nezadovoljstvom i previranjima.
"Jedino otvoren i pošten razgovor može da nas spasi od propasti", rekao je Robertson na ovosedmičnom godišnjem skupu članova Atlantskog savjeta Sjedinjenih Država, održanom u rezidenciji njemačkog ambasadora u Washingtonu.

Robertson je ocijenio da bi misija u Afganistanu mogla da doživi neuspjeh, prenio je "Glas Amerike".

"Odluka Danske, od prije dvije nedjelje, da okonča svoje učešće u Afganistanu i najava Kanade da će učiniti to isto, najavljuju težak momenat. Ako ova dva energična saveznika žele da se povuku, pored zemalja koje već doprinose manje nego što bi trebalo, i drugih koje također misle da mogu da izbjegnu jednoglasnu odluku, šta drugo može da se kaže nego da je riječ o krizi", rekao je Robertson.

Robertson je kritikovao lidere NATO-a što evropskoj javnosti, koja se sve više okreće protiv operacije u Afganistanu, ne objašnjavaju zašto je pobjeda u Afganistanu bitna za mir i bezbjednost, te povukao paralelu sa kampanjom NATO protiv SR Jugoslavije na Kosovu 1999. godine.

"Nismo pobijedili zbog naše superiorne vojne moći nego zato što ni u jednom trenutku nismo razmišljali o porazu. Uvjerili smo bivšeg predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića i njegove generale da nećemo odustati. Naša kampanja je bila i vojna i informativna. Pridobili smo svjetsku javnost jednostavnim svakodnevnim porukama", rekao je Robertson.

On je naveo da je u Afganistanu neprijatelj taj koji koristi medije protiv Zapada.

"Taliban gleda i posmatra, superiorno koristeći stare i nove medije. Oni tempiraju svoje napade improvizovanim eksplozivnim napravama računajući na krhku podršku naše javnosti", rekao je Robertson.

On je istakao da je činjenica da NATO u Afganistanu može da uspije, ali i da doživi poraz.

"To zavisi od naše volje", poručio je Robertson, koji je dužnost generalnog sekretara NATO obavljao od 1999. do 2004. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: