George Robertson
0

"NATO je na ivici ambisa"

SRNA
George Robertson
George Robertson
Nekadašnji generalni sekretar NATO-a George Robertson ocijenio je da se Sjevernoatlantski savez nalazi na ivici ambisa, dok je svijet zahvaćen sve većim nezadovoljstvom i previranjima.

"Jedino otvoren i pošten razgovor može da nas spasi od propasti", rekao je Robertson na ovosedmičnom godišnjem skupu članova Atlantskog savjeta Sjedinjenih Država, održanom u rezidenciji njemačkog ambasadora u Washingtonu.

Robertson je ocijenio da bi misija u Afganistanu mogla da doživi neuspjeh, prenio je "Glas Amerike".

"Odluka Danske, od prije dvije nedjelje, da okonča svoje učešće u Afganistanu i najava Kanade da će učiniti to isto, najavljuju težak momenat. Ako ova dva energična saveznika žele da se povuku, pored zemalja koje već doprinose manje nego što bi trebalo, i drugih koje također misle da mogu da izbjegnu jednoglasnu odluku, šta drugo može da se kaže nego da je riječ o krizi", rekao je Robertson.

Robertson je kritikovao lidere NATO-a što evropskoj javnosti, koja se sve više okreće protiv operacije u Afganistanu, ne objašnjavaju zašto je pobjeda u Afganistanu bitna za mir i bezbjednost, te povukao paralelu sa kampanjom NATO protiv SR Jugoslavije na Kosovu 1999. godine.

"Nismo pobijedili zbog naše superiorne vojne moći nego zato što ni u jednom trenutku nismo razmišljali o porazu. Uvjerili smo bivšeg predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića i njegove generale da nećemo odustati. Naša kampanja je bila i vojna i informativna. Pridobili smo svjetsku javnost jednostavnim svakodnevnim porukama", rekao je Robertson.

On je naveo da je u Afganistanu neprijatelj taj koji koristi medije protiv Zapada.
"Taliban gleda i posmatra, superiorno koristeći stare i nove medije. Oni tempiraju svoje napade improvizovanim eksplozivnim napravama računajući na krhku podršku naše javnosti", rekao je Robertson.

On je istakao da je činjenica da NATO u Afganistanu može da uspije, ali i da doživi poraz.

"To zavisi od naše volje", poručio je Robertson, koji je dužnost generalnog sekretara NATO obavljao od 1999. do 2004. godine.