{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NATO izrazio duboko žaljenje zbog suspenzije sporazuma

F
13.12.2007. u 10:07
0
0
NATO izrazio duboko žaljenje zbog suspenzije sporazuma
0
NATO izrazio duboko žaljenje zbog suspenzije sporazuma
Države članice NATO-a sinoć su izrazile duboko žaljenje što je u Rusiji stupio na snagu moratorij na važenje Sporazuma o konvencionalnom naoružanju u Evropi (CFE), ali je naglašeno da će članice Alijanse nastaviti da ispunjavaju preuzete obaveze iz tog sporazuma, saopćeno je u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.
“Članice NATO-a izražavaju duboko žaljenje što je Ruska Federacija odlučila da ide dokraja u namjeri da jednostrano suspendira primjenu CFE sporazuma", navodi se u saopćenju koje je prenijela agencija Reuters.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova navelo je ranije u srijedu da, u skladu sa zakonom o uvođenju suspenzije CFE-a, privremeno prekida davanje partnerima iz Sporazuma infomacija o premještanju vojske, naoružanja i tehnike, ne primaju i ne šalju inspekcije i da Rusija neće poštovati ni druge mjere kontrole predviđene tim dokumentom.

U saopćenju iz Moskve se dodaje da je Rusija spremna na nastavak dijaloga "ako druge države učesnice Sporazuma pokažu politički realizam i volju prema traženju uzajamno prihvatljivih rješenja".

"Članice NATO-a žele da riješe novonastalu bezizlaznu situaciju i da sačuvaju koristi koje taj sporazum pruža, zato su odlučile da u ovoj fazi ne odgovaraju istom mjerom", saopćeno je u Bruxellesu.

Iz sjedišta NATO-a je također navedeno da će, u skladu sa ranijem dogovorom članice Alijanse sresti u petak u Beču da bi ispunile obaveze predviđenje sporazumom koje se odnose na razmjenu vojnih informacija. Reuters podsjeća da će taj susret u Beču "zvanična Moskva preskočiti".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: