Svijet
0

NATO i Rusija spremni da razgovoraju o razlikama

FENA
Sjevernoatlanstki savez (NATO) i Rusija priznali su u srijedu da postoje mnoge razlike kako o proturaketnom štitu tako i o Konvencionalnim snagama u Evropi (KSE), ali su odlučile da pokušaju približiti svoja stajališta u narednim mjesecima, saopćio je glasnogovornik NATO-a.

"Bez obzira što postoje istinske razlike na oba ova predmeta, to nije posljednja riječ. Postoji volja i jedne i druge strane da se o tome razgovara", rekao je Robert Pszczel nakon dugog trosatnog sastanka Vijeća NATO-Rusija.

"Rusi su ostali odlučni pri svojim stavovima ali su otvoreni za dijalog", potvrdio je jedan diplomat NATO-a.

"Razgovori se nastavljaju" rekao je generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer kao zaključak debate predstavnika 26 zemalja Atlantskog saveza i ruske delegacije koju su predvodila dva visoka dužnosnika koja su došla iz Moskve, saopćio je glasnogovornik.

Što se tiče sporazuma o Konvencionalnim snagama u Evropi, "nema promjena u stavovima zemalja NATO-a i Rusije", naglasio je Pszczel.

"Međutim, razgovori su bili vrlo precizni", rekao je Anatolij Antonov, iz ruskog ministarstva vanjskih poslova, precizirajući da "zasad, Rusija ne govori o povlačenju iz ugovora već prekidu".

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je 14. jula da je njegova zemlja "zamrzla" provedbu sporazuma KSE-a, mjera koja će stupiti na snagu nakon upozorenja od pet mjeseci, dakle, 12. decembra, ukoliko do tada NATO ne ratificira verziju ovog sporazuma urađenog 1999.

Na drugoj strani, "Rusi su izrazili zadovoljstvo sastankom eksperata o KSE-u, koji se treba održati početkom oktobra u Berlinu, na nedavni prijedlog Njemačke", saopćio je isti izvor.