Minhen
0

NATO i Rusija se saglasile oko Afganistana, ali ne i Gruzije

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
NATO i Rusija su se složili da je potrebno da unaprjede saradnju protiv ekstremista u Afganistanu, ali nisu uspjeli da utvrde rok za normalizaciju međusobnih veza, poremećenih ratom u Gruziji, saopćio je u petak navečer portparol Sjevernoatlantske alijanse James Appathurai.

On je kazao da su se, tokom prvog političkog susreta NATO-a i Rusije nakon augustovskog rata u Gruziji, generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer i zamjenik ruskog premijera Sergej Ivanov "saglasili da se ne slažu" oko planova Rusije da uspostavi vojne baze u Gruziji, javio je Reuters.

Appathurai je, međutim, kazao da su se na Konferenciji o sigurnosti, koja se održava u Minhenu, NATO i Rusija saglasili o važnosti međusobne saradnje po pitanju Afganistana, dodavši da vjeruje da će se saradnja i produbiti. On je kazao da dvije strane već imaju dogovor o kopnenom transportu preko ruske teritorije isporuka za američke vojnike stacionirane u Afganistanu, a da bi sljedeći korak mogao biti proširivanje dogovora i na vazdušni transport.

Portparol NATO-a je rekao da postoji zajednički stav da saradnju po pitanju Afganistana treba poboljšati i u političkom i, ako je moguće, vojnom smislu, ali je Ivanov naglasio da to ne znači slanje ruskih trupa u tu zemlju.

Appathurai je izjavio da veze NATO-a i Rusije ostaju na neformalnom nivou i da će ministri NATO-a o njima dalje razgovarati ovog i sljedećeg mjeseca, kao i tokom samita u aprilu.

Ruski ambasador pri NATO-u Dmitrij Rogozin je izjavio nešto ranije da Rusija želi normalizovanje veza sa Sjevernoatlantskom alijansom, koje bi uključivalo i obnavljanje formalnih sastanaka Vijeća NATO-Rusija. On je kazao da će do ovoga doći, ali da to treba da bude na inicijativu NATO-a.