Svijet
1

NATO i Rusija razvili sistem otkrivanja bombi u velikim masama

Klix.ba
NATO i Rusija saopćili su kako su postigli mogućnost pronalaženja i lociranja bombi postavljenih u velikim gužvama, poput stanica i sportskih događaja.

Sistem udaljenog otkrivanja eksploziva i bombaša samoubica (STANDEX) mogao bi pomoći NATO saveznicima i Rusiji u prevenciji terorističkih napada poput onih u javnom prijevozu Londona, Madrida i Moskve.

Projekt je trajao četiri godine, a utrošeno je 4,8 miliona eura koje su platili NATO, Velika Britanija, Francuska, Italija, Rusija, Turska i SAD. Tehnologiju su razvile holandske, francuske, njemačke, talijanske i ruske kompanije i laboratorije.

Sistem je prvi put testiran u junu, na stanici podzemne željeznice u neimenovanom evropskom gradu. STANDEX može otkriti eksploziv sa udaljenosti, bez prekidanja kretanja putnika.

STANDEX je prvenstveno usmjeren na pronalaženje konvencionalnih eksploziva na bombašima samoubicama, a koristi niz senzora i skenera mikrotalasa, koji precizno mogu otkriti neuobičajene molekularne strukture u masi. NATO tvrdi da sistem radi potpuno poštujući međunarodne sigurnosne zakone.

Naredni cilj je dozvoliti industriji da u naredne dvije godine izgradi komercijalne verzije ovog sistema za upotrebu na svim mjestima na kojima se okupljaju velike mase ljudi.

Smatra se da će se do naredne godine potražnja za ovakvim uređajima ušestostručiti, u odnosu na potražnju iz 2009. godine.